Flashback: La Passion de Jeanne d’Arc

La Passion de Jeanne d’Arc havde verdenspremiere den 21. april 1928 i Paladsteatret i København, den franske premiere fandt sted i Paris et halvt år senere, nemlig d. 25. oktober. Dreyer havde optaget omkring 85.000 meter, som han havde klippet ned til ca. 2200 meter. Om den originale længde har der altid hersket tvivl. I et interview med Paul Salomonsen i B.T. fra den 13. april 1928 sagde Dreyer: ”Filmen er 2400 meter lang og spiller i ca. 1½ time”, men ifølge et dansk censurkort på filmen fra den 21. april 1928 er længden 2210 meter. En anden kopi er blevet censureret dagen før (20. april), og i censurens kladde er der ikke anført noget om, at der skulle være forskel på de to kopier. […]

Der har gennem tiderne eksisteret mange forskellige versioner af La Passion de Jeanne d’Arc rundt omkring i filmarkiverne. I 1960’erne skabte Det Danske Filmmuseum – på grundlag af en række kopier udlånt fra forskellige udenlandske arkiver – en version, der var så tæt på originalen som muligt. I 1981 dukkede der så, helt sensationelt, en kopi op på et sindssygehospital i Norge. Man havde hidtil betragtet de to kopier, der blev sendt fra Paris til København i forbindelse med premieren i april 1928, som tabte, men her dukkede den ene pludselig op – efter mere end 50 år! Under en oprydning på Dikemark Sygehus – et hospital for sindslidende, beliggende i Osloforstaden Asker -- fandt man kopien i originalemballage med en fragtseddel udstedt til overlæge Harald Arnesen, dateret 1928 og afsendt fra København. I den første æske lå stadig det originale danske censurkort.

Les mer om de forskjellige utgavene av Carl Theodor Dreyers La Passion de Jeanne d’Arc hos det Danske Filminstitutts utmerkede Dreyer-side.