Trailer til Takashi Miikes Thirteen Assassins

Den japanske filmskaperen Takashi Miike er trolig verdens mest produktive regissør i sin størrelsesorden, og er vokst til å bli en betydelig kultperson på den internasjonale filmscenen. Miike lanserer gjerne et par filmer i året, og de fleste plukkes opp til sideprogrammer ved fremtredende filmfestivaler over hele verden -- og en universell fansakre følger hans svært varierte filmmeny med dyp lojalitet. Det til tross for at kvaliteten utvilsomt svinger fra det miserable, via det middelmådige, og sporadisk til det mesterlige. Men med en kombinasjon av uvanlig høy produksjon, uforutsigbare grep og grenseløs kreativitet, har Takashi Miike etablert seg som en av de mest interessante filmskaperne av i dag.

Mens Miike i fjor serverte oss den anime-baserte festivalfavoritten Yattâman for et alternativt publikum, og den langt mer mainstream-orienterte actionfilmen Crows Zero II, får filmografien også i 2010 to nye tilskudd. I mai var det japansk premiere på actionkomedien Zabraman 2, mens det senere i år er duket for Thirteen Assassins.

Og det er sistnevnte film som har fanget størst interesse hos oss. I fjor sommer skrev vi også om Miikes planer om å lage en remake av chanbara-eiga-klassikeren Thirteen Assassins (1963) av Eiichi Kudo, og denne uka kunne vi se den første traileren til verket som ventes til japanske kinoer i slutten av september. I motsetning til brorparten av Miikes senere produksjoner, fremstår denne filmen som et mer ambisiøst filmprosjekt, i den forstand at Thirteen Assassins fraviker de ekstremt karikerte universene han har dyrket i de mange anime-, komedie- og actionbaserte filmene den siste tiden. Eiichi Kudos film fra 1963 har da også vært gjenstand for mange sammenligninger med Akira Kurosawas episke mesterverk Seven Samurai, og dermed ligger referansene til rette for langt mer tradisjonelt filmhåndverk -- en kunst den allsidige Takashi Miike beviselig også mestrer. Den tre minutter lange traileren fungerer også som en betryggende bekreftelse på Miikes stødige grep om klassiske virkemidler og historiefortelling.

Nedenfor følger et offisielt synopsis, etterfulgt av traileren.

In the era of the Shogun, an evil young lord rapes and kills, assured of immunity by law. But he didn’t count on the Thirteen Assassins. A feared secret force, each with their own deadly skill, the Assassins undertake a suicide mission to wipe out the Lord. As he embarks on a perilous journey, the Assassins close off his escape route and ambush him in a village of death. But little do they know, they are outnumbered four to one by the Lord’s crack team of bodyguards. The streets will run red.