It’s Showtime i action à la Bollywood

Undertegnedes kjennskap til indisk actionfilm, eller Bollywood-produksjoner i det hele tatt, er i beste fall marginal. Men denne produksjonen klarte å fange min interesse. Prince -- It’s Showtime slippes denne måneden på det indiske kinomarkedet, og markedsføringen har nå også truffet internett med lansering av en virkelig spektakulær trailer.

Vivek Oberoi spiller lovbryteren Prince, som etter å ha gjennomført et gigantisk ran våkner med en vond skuddskade i armen og et enda verre hukommelsestap. Hva har skjedd? I søken etter svar oppdager han gradvis sin egen identitet, kjærestens navn og hvem han jobber for. Samtidig er han plutselig stemplet som landets mest ettersøkte, og kan ikke lenger stole på annet enn egne instinkter.

Men her er det neppe plott eller karakterutvikling som settes i høysete. For traileren er befriende krystallklar; det oser av hollywoodinfluert høyoktan-action i en visuell krysning av The Matrix, Wanted og Bourne-filmene. Så kan man enten se det som et trist eksempel på utvisking av nasjonal identitet, eller et bevis på at velprodusert action også kan lages på ikke-amerikansk jord. Traileren vekker også forsiktige John Woo-assosiasjoner, på både godt og vondt. Og hvem vet, kanskje kan dette være regissør Kookie V. Gulatis inngangsbillett til Hollywood-industrien?

Det er heller ikke utenkelig at en film som denne, med noen smarte strategiske grep, kunne inntatt vestlige kinosaler med en viss suksess. Presentert som noe nytt og forfriskende i actionsjangeren, mildt indisk krydret, kan dette faktisk bli noenlunde spiselig for et ungt norsk kinopublikum oppvokst med Michael Bay (og hans kloninger) som actionreferanser. At stil mistenkes å ligge over substans i en hensynsløs glatt actionparade, der alt er underordnet glossy actionsekvenser og en grenseløs vulgaritet, trenger da ikke å bli omtalt som noe negativt. Vi kaller det på godt norsk harry, og det selger som regel bra med billetter. Med forbehold om at vi naturligvis ikke har sett filmen som helhet, kun en trailer på 2 minutter og 21 sekunder. Her er den: