Teaser til Romain Gavras’ spillefilmdebut

Med de to visuelt og innholdsmessig svært intense musikkvideoene Stress (Justice, 2009) og Born Free (M.I.A., 2010) har regissør Romain Gavras etset inn et betydelig merke i vår samtidige popkultur. Og denne høsten kommer han ikke overraskende også med sin spillefilmdebut, Notre Jour Viendra («Our Day Will Come»), med Vincent Cassel i en av hovedrollene.

For alle som har sett Born Free, den tungt tabloid-omtalte M.I.A.-videoen, i løpet av måneden den har vært online, vil synopsiset for Notre Jour Viendra virke kjent:

What do you do when you’re a red-haired teenage loser with no friends except for an older guy, your shrink? When everyone hates you, especially your family? When all your peers make fun of you and kick you around? The answer: you and your loser buddy blow all the cash you can get your hands on to buy a sportscar, you dress smart and you head for the land of redheads, Ireland. But what starts off as a search for an ideal, gradually escalates into a rampage of hate, violence and self-destruction.

Akkurat som The Playlist spør seg: Hvorfra kommer Romain Gavras‘ oppheng i rødhårede? Regissørens far, Costa Gavras, fremviste sitt politiske engasjement i klassikere som Oscar-vinneren Z (1969) og Gullpalme-mottageren Missing (1982) -- og kan ha smittet sin sønn med noe lignende. Det er i alle fall en utvilsom tematisk inderlighet som skinner ut av Romain Gavras‘ musikkvideoer, uansett hvordan man tolker dem, og av det brennbare innholdet fødes også engasjement hos tilskueren. Og derfra også en utvidet politisk bevissthet.

Den tingen jeg personlig savner mest fra unge regissører i min egen generasjon, er troverdig tematisk engasjement og et oppriktig ønske om å igangsette interessante politiske samtaler. Gavras er i posisjon til å fylle noe av dette savnet, så det er med stor spenning jeg nå avventer Notre Jour Viendra. Denne ferske teaser-traileren skaper forsterket tro på filmskaperens potensiale, og lykkes i å skape stemning og illustrere visuelle ideer -- uten å avsløre for mye om filmen. Fransk premiere i september: