Meningsduellen: Moon

En viktig grunnpilar i Montages er retten til å ha en mening, og tørre å stå for den. Mye av motivasjonen bak å starte dette nettmagasinet var å bygge et sted med stor takhøyde, og å skape en motvekt til de marginaliserte og overfladiske diskusjonene filmmediet ofte dessverre er offer for. Internt i Montages diskuteres og dissekeres regissører og filmer hele tiden, og temperaturen er akkurat så høy som den bør være. Meningsduellen er et resultat av dette, og et ønske om å lage rammer for større bredde og med det belyse flere sider av enkeltfilmer eller regissører vi er opptatt av. Vi håper du følger opp med din mening i kommentarfeltet!

Go in expecting to find something inside yourself.

This is what science fiction was meant to be.

Interesting and worthy film but ultimately unsatisfying.

Don’t get me wrong. This is a really good little film, its just not the next big thing.

What went wrong?

I hope this film is not a DVD on NASA’s International Space Station. The astronaut crew would be driven to go outside into the vacuum of space without their helmets on.

A one man show that fails on every cinematic level.

Et utvalg meninger fra IMDb

Første film ut er Duncan Jones‘ kritikerroste og tildels genierklærte Moon. Sam Rockwell spiller hovedrollen som Sam Bell. Han har bodd og jobbet alene på en forskningsstasjon på månen i tre år. Oppholdet er snart slutt og han skal hjem til kone og barn , men en dag oppdager han en livsform rett utenfor basen.. Ta en titt på traileren i filmens infoboks i venstrekolonnen.

Vi har allerede skrevet flere saker på Moon, deriblant denne tidlige omtalen og en artikkel om komponist Clint Mansells arbeide. Vi har også laget en Filmfrelst-episode dedikert til filmen. Hypen har vært stor også internt i Montages, men samtidig har meningene vært veldig delte. Derfor tenkte vi det var smart å la de to ytterpunktene møtes i en duell mellom Sivert og Lars Ole. Det er på tide å spenne hanen!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 11 kommentarer

 1. Gregersen sier:

  Det her er den beste filmen jeg har sett på kino på en god stund (så den i utlandet). Men det betyr ikke at den er på min toppliste for tiåret eller favoritt i livet eller noe. For meg handler det mer om opplevelsen av å se en så tiltrekkende, rolig, behagelig og filosofisk film der og da. Deilig å se en film på kino som ikke støyer så fryktelig, den var så lett å nyte og slappe av med. Men utover det så er vel ikke filmen særlig innovativ eller unik, den spilte bare på de få og riktige strengene for en gang skyld.

 2. Knut-A sier:

  Kult konsept! Selv om utgangspunktet «viktigheten av å ha en mening, og tørre å sto for den» for meg smaker litt surt. I diskusjon må vel det å bli introdusert for andre perspektiver og forsøke å forstå dem, være potensielt mer fruktbart enn å entre med bastante holdninger og dype skyttergraver. Men hei, dette oppfordrer i hvert fall til diskusjon, og det er da noe! Spent på fortsettelsen.

  I would never die for my beliefs because I might be wrong. -Bertrand Russell

 3. Jeg ser ikke den automatiserte sammenhengen mellom viktigheten av å ha en mening, og at det dermed skulle implisere skyttergravskrig? Når det er sagt vil jeg påstå debatten om film i Norge generelt er tannløs, og det hadde vært forfriskende om både anmeldere og skribenter forøvrig turte å knesse kniven oftere. Uansett er målsetningen med denne spalten å vise nettopp forskjellige perspektiver.

 4. Knut-A sier:

  Hehe, det er bare å se bort fra mine tidvis spesielle preferanser i forhold til hvordan man ordlegger seg i enkelte sammenhenger altså, for jeg er helt enig, og applauderer denne spalten og dens målsetninger. Kanskje jeg til og med skal gi Moon en snurr i denne anledning.

 5. Rune Sandnes sier:

  Jeg syntes Moon var en bra film, men ble allikevel litt skuffet – fordi forventningene var skrudd enormt opp av all den rosende forhåndsomtalen.

  Det er en film som kunne vært midt i blinken for meg, en Silent Running for vår tid, men jeg endte opp med å like konseptet bedre enn gjennomføringen.

 6. Jasse Nielsen sier:

  Jeg så «Moon» for et par måneder siden, og ble lettere skuffet. Etter å ha lest såpass mye skryt og hype, som sammenlignet den med alt ifra «Blade Runner» til «Sunshine» så var jeg virkelig klar for å bli bergtatt.

  Til en viss grad kan jeg skjønne sammenligning med «Sunshine», men selv der er likhetene rimelig diffuse. Det å nevne denne filmen i samme setning som «Blade Runner» derimot synes jeg blir for dumt.

  Som Rune sier så ble jeg helst mer fascinert av konseptet, enn selve filmen. Historien i seg selv var et friskt pust og heldigvis ikke den typiske «space madness» greia en får servert ifra alle vinkler. Designmessig fungerte filmen veldig bra. Jeg likte godt interiørene, effektene og den generelle minimalistiske settingen som preget filmen. Jeg fikk litt «Alien» vibes i begynnelsen av filmen, når en blir ført igjennom romstasjonens ulike steder.

  Prestasjonen til Rockwell og designarbeidet er det som reddet filmen ifra å bli «dårlig». Ihvertfall for min del. Jeg syntes bare at det hele føltes litt slapt gjennomført. Men hvem vet…kanskje forventningene ødela.

 7. Det som vel er problemet med Moon er at den norske lanseringen har tatt år og dag, og i mellomtiden har de som var interessert i filmen hypet seg opp altfor mye på omtaler fra utlandet. Ingen film tåler den samlede vekten av alle månedene med hype Moon har fått lempet på skuldrene sine. Den er utelukkende en liten og vellaget lavbudsjettsfilm med hjertet og inspirasjonskildene sine på rett sted. Se filmen for hva den faktisk er, ikke hva alt hypet har forsøkt å pumpe den opp til å være, og sjansene er gode for at man vil sitte igjen med en rikere filmopplevelse, ubesudlet av den sure følelsen av skuffelse.

 8. André Ø sier:

  Jeg så filmen i går kveld og syntes den var fantastisk. Men jeg hadde gitt fullstendig blaffen i anmeldernes opphausing. Jeg hadde også unngått trailerne og andre avsløringer om innholdet. For å ha glede av filmer tror jeg det er like viktig å unngå alle spissformuleringene og terningkastene som det er å delta i hausmanien. Men Duncan Jones sine neste filmer venter jeg nå spent på.

 9. Kristian Krogstad sier:

  Jeg har fått med meg hypen, men unngått å lese for mye om den i forkant fordi jeg viste at det var et nøkkelord som ofte går igjen i anmeldelser og omtaler som ville ha ødelagt overraskelsen i første møte med filmen. Jeg hadde en bismak av Event Horizon og Sunshine før jeg så filmen, men den overrasket positivt og svarte til forventningene. Det er ikke ofte det kommer gode sci-fi filmer lenger, så har man en smule interesse for denne genren så er det bare å se den mens den fremdeles går på kino.

 10. Adrian K. Berg sier:

  Må si meg enig med de tre siste her. Som filmnerd gjør man seg selv en skikkelig bjørnetjeneste ved å lese for mange anmeldelser og annet stoff om filmen på forhånd. Dette illustreres ganske godt av at Lars Ole starter med å bruke over et avsitt på å forklare hvor mye hype filmen har fått, og hvordan dette førte til at han satte seg ned for å se den med «uutsigelig spenning», i dette tilfellet en annen måte å si at han hadde store forventninger(the no-no word) til filmen. Med det som bakteppe, var du dessverre dømt til å bli skuffet.

  Selv hadde jeg ikke lest anmeldelser på forhånd, men ord som «kjedelig» og «langtekkelig» gikk igjen når jeg spurte kjente som hadde sett den. Etter å ha sett filmen, var det ikke vanskelig å være uenig i disse karakteristikkene. Moon har en herlig atmosfære og setting, og jeg opplevde med hånden på hjertet ikke en eneste kjedelig scene i løpet av filmen. Tematikken den tar opp er vel ikke akkurat revolusjonerede, men det har for min del aldri vært et kriterie for god film. Skuespillerprestasjonene er i mine øyne meget gode. Når én person klarer å dra en film tilnærmet på egen hånd, og det på en så kredibel måte, er i alle fall jeg solgt. Skal jeg konkludere med noe, må det være at Moon er en herlig film som makter å både være intelektuell og tilgjengelig på samme tid. Det er en film man bør sette seg ned og nyte fullt ut, uten å tenke for mye på hva den kunne ha vært.

 11. Even G. Benestad sier:

  For meg var denne filmen ren visuell magi! Atmosfæren, musikken, Sam Rockwell og ikke minst regien til Duncan Jones gjør dette til noe helt unikt. Jones har potensial til å bli den nye Stanley Kubrick hvis bare brikkene faller på plass for ham. Det kan også nevnes at jeg hadde skyhøye forventninger til denne filmen, men jeg viste ikke hva den handlet om annet enn at det var snakk om science fiction.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>