Bier lager tv-serie og kinofilm om Bergman

Berlinalen’10: Den danske regissøren Susanne Bier, kjent fra filmer som blant annet Etter bryllupet og Elsker deg for evig, skal lage en firedelt tv-serie om selveste Ingmar Bergman for svensk tv. Serien skal også klippes ned (varsko!) til kinofilm med ferdigstilling våren 2012, da sannsynligvis med forventninger om premiere under Cannes-festivalen. Manuset er skrevet av Henning Mankell, som forøvrig er gift med Bergmans datter Eva. Mankell er vel kjent for de fleste, som Skandinavias mestselgende krimforfatter. SvT vil produsere i kompaniskap med Gunnar Carlsson og Christian Wikander. Sistnevnte har blant annet skrevet episoder til såpeseriene Hotel Cæsar og De 7 søstre, mens førstnevnte har produsert briljante filmer som La den rette komme inn og I taket lyser stjernene.

Budsjettet er estimert til 12 millioner euro, og dette blir dermed et av de dyreste prosjektene i skandinavisk tv-historie. Prosjektet er allikevel ikke fullfinansiert per dags dato, men forventes å komme i boks i løpet av den pågående Berlinalen. – Det letes blant annet etter europeiske co-produsenter, og målet er å få disse i boks før castingprosessen begynner utpå vårparten. Mankell skal være ferdig med de to første episodene, og de har fått titler etter Bergmans egen Gjøglernes aften og Hets, som han skrev manus til. Her er Mankells uttalelse om prosjektet:

«In a way, Bergman’s life goes hand in hand with the development of the art of cinema. When he was born in 1918, there was still just silent movies. When he died in 2007, the technical development had taken gigantic leaps.»

Og om forholdet til sin svigerfar –

«We had long talks and, of course, I know things about him that no one else does, and they will stay in my confidence. But I think he would have thought it a good idea that I wrote the script.»

Utvilsomt et prosjekt vi kommer til å følge med argusøyne i de to årene frem til premieren, men samtidig føles det naturlig å spørre – er ikke dette en litt overraskende kombinasjon av regissør og materiale?