Anders Østergaard har mottatt Carl Th. Dreyer-prisen

Tidligere denne måneden mottok den danske dokumentarfilmregissøren Anders Østergaard Carl Th. Dreyer-prisen.

Dreyer-prisen utdeles årlig på regissørens fødselsdag, 3. februar, og tildeles en regissør, eller annen kunstner innenfor filmbransjen, som har gjort en fremdragende kunstnerisk innsats. Prisen ble utdelt for første gang i 1992.

Østergaard, som er utdannet journalist, har stått bak kritikerroste dokumentarfilmer som blant annet Tintin et moi (2004) og Gasolin, som gjorde stor suksess på danske kinoer i 2006. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2008, med Burma VJ – reporter i et lukket land, som i tillegg til å bli en festivalfavoritt, fikk en særdeles fortjent Oscar-nominasjon. Hans seneste film var 1989 (2014), et storpolitisk drama om jernteppets fall, som ble nominert til blant annet CPH:DOX Award og Bodil for beste dokumentarfilm.

Dreyer-prisen ble overrukket av filmviter Peter Schepelern, som hadde følgende å si til Østergaard:

Dreyer er den store klassiker i dansk film, vidt berømt for sine storladne dramaer om lidende kvinder. Men han var også dokumentarist, nok mest en slags nødforanstaltning i de perioder, hvor han ikke havde mulighed for at lave spillefilm. I dag er det, som bekendt, Carl Th. Dreyers fødselsdag. Hurra! Og vi fejrer ham med at uddele Carl Th. Dreyer Prisen til en dansk dokumentarist, som – i hvert fald hidtil – ikke er faldet for fiktionsfilmens fristelser. Tillykke med det!

Til gengæld har Anders Østergaard i sine film ofte kredset om kunstnere, kunstneriske processer og det stof, som kunst er lavet af.

«Burma VJ: reporter i et lukket land», 2008
«Burma VJ: reporter i et lukket land», 2008

(…) Anders Østergaard tilhører dokumentarismens absolutte fortrop, der rapporterer fra både den kunstneriske og den politiske kampzone. Han kommer fra journalistikken – ligesom Dreyer, for øvrigt – men fastholder en kunstnerisk vision, når han jonglerer med planer og illusioner og digter med fragmenter, arkivstumper og rekonstruktioner.

‘Eventyret skal være realistisk’, sagde Hergé. Man kan også mene, at det realistiske skal have karakter af et eventyr. Og Anders Østergaards film byder på magiske timer, som bringer os tættere på virkeligheden.

Les Schepelerns motivasjonstale i sin fulle lengde på Det Danske Filminstitut sine hjemmesider. Østergaards takketale kan leses her.

Tidligere har danske filmstorheter som Susanne Bier, Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Nicolas Winding Refn og Nils Malmros mottatt prisen, som er på 50. 000 DKK. Pengene stammer fra Dreyers minnefond, som utgjør det årlige overskuddet fra Gaumonts distribusjon av regissørens mest kanoniserte verk, Jeanne d’Arcs lidelse og død.