Oscar: Danskenes shortlist for kandidater til beste ikke-engelskpråklige film er offentliggjort

I 2010 reiste den danske regissøren Susanne Bier hjem til våre naboer sør med en Oscar for beste ikke-engelskpråklige film. Med I en bedre verden (Hævnen) ble Bier den tredje danske regissøren til å høste en Oscar i denne kategorien (Babettes gæstebud og Pelle erobreren er de to andre), og den første danske regissøren til å bli nominert to ganger til Oscar. Nå er danskenes shortlist til årets bidrag klar, og de utvalgte er: Nordvest (Michael Noer), Jakten (Thomas Vinterberg) og The Act of Killing (Joshua Oppenheimer).

Gangsterdramaet Nordvest har blitt omtalt som 2000-tallets Pusher, og er en skildring av det kriminelle miljøet i Københavns tungt belastede bydel som filmen har hentet sin tittel ifra. Filmen følger den unge Casper, som lever med sin mor og to søsken i en liten leilighet i den belastede bydelen. Med ønske om å tjene litt ekstra penger til familien ender Casper opp i et nådeløst kriminelt miljø hvor prostitusjon og dopsalg blir hverdagskost.

Med flere priser i Cannes og en rekke andre filmfestivaler verden over var Thomas Vinterbergs Jakten en sikker deltager på shortlisten. Jakten gikk på norske kinoer i vinter, og viser et ubehagelig og skremmende portrett av en mann som blir anklaget for å ha misbrukt en fem år gammel jente i et lite tettsted i Danmark. (Hør vår podkast om filmen.)

The Act of Killing, som vant hovedprisen under Danmarks internasjonale dokumentarfilmfestival (CPH:DOX), samt en rekke andre priser ved internasjonale festivaler, er en dansk-norsk produksjon med amerikansk regissør (Joshua Oppenheimer). En urovekkende og innovativ dokumentarfilm om massemordene på kommunister i Indonesia på 60-tallet. En film som har fått mye oppmerksomhet på bakgrunn av temaet og Oppenheimers fremgangsmåte, men også fordi svært anerkjente dokumentarfilmpersonligheter som Werner Herzog og Errol Morris står oppført som eksekutive produsenter.

Altså et variert og sterkt knippe filmer på danskenes shortlist til årets Oscar for beste ikke-engelskpråklige film. Det skal bli spennende å se hvem som blir den utvalgte, svaret får vi den 26. september. Hvilken film tipper dere blir Danmarks bidrag? (Den norske Oscar-kandidaten blir også antageligvis klar i september.)