Filmfrelst

Filmfrelst #63: Våre reaksjoner på Melancholia

Cannes 2011: Lars von Trier har vært i konkurranse med samtlige av sine kinofilmer, bortsett fra Direktøren for det hele og Epidemic. Han vant gullpalmen for Dancer in the Dark og Grand Prix de Jury for Breaking the Waves.

Opprinnelig publisert 18. mai 2011.

Vi har nettopp sett Lars von Triers Melancholia i Cannes-festivalens storstue Grand Théâtre Lumière med et veldig forventningsfullt publikum. Dette er utvilsomt en film vi kommer til å gjøre mye på i tiden fremover, men vi hadde lyst til å gi dere en liten smakebit på våre umiddelbare reaksjoner. Rett fra pressekonferansen – her er Eirik Smidesang Slåen, Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich om Melancholia!

NB! Enkelte små spoilere underveis i opptaket.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 12 kommentarer

 1. Gleder meg til filmen!

  Hvor ble det av Tree of Life-podcasten dere lovet?

 2. Eirik sier:

  Haha, det må være en cineast åpningsreplikk, litt sånn Bernard Hermanesque! Apropos det. Det beviser vel at Von Trier og Scorsesse prosjektet kan bli spennende. De er ikke så ulike i tankegangen egentlig.
  Det var spontant og godt. Viktig og smi mens jernet er varmt i en nettverden ( hint til «Tree of Life»). Nå er det dog også ofte viktig og la en film synke inn over tid, før man endelig finner ut hva den inneholder.
  Jeg ser den i morgen, her i København…

 3. Sylfest Lomhjem sier:

  Hei. Takk for fin rapport, men enda bedre om dere uttaler «melancholia» rett, med trykk på «i» og ikke «o». Dere uttaler det konsekvent som på engelsk, ikke norsk/dansk. Eller har dere fått vite noe annet?

 4. Jacob sier:

  @Sylfest

  Det er jo virkelig ikke så farlig om de uttaler «melancholia» feil, har du virklig ikke bedre å gjøre enn å kommentere slikt småpirk ?

 5. Danderno sier:

  Synes en fyr på kommentarfeltet til dagbladet traff spikeren på hodet når det gjelder Lars von Trier (vedrørende hans nazi-uttalelser men bra sagt likevel):

  «Noe av det mest irriterende jeg vet er pretensiøse (og dessverre ofte geniforklarte) kunstere som f.eks Lars Von Trier, som på død og liv må oppføre seg eksentrisk og gjerne bryte konvensjoner og SJOKKERE…bare for å underbygge illusjonen om at de er nettopp så geniale kunstere.

  Pokkers til danske regissørfjott!

  Lars von Trier, du lager uforståelige filmer av svært variabel kvalitet, og dermed skulle du på et eller annet vis kunne påberope deg retten til å si og gjøre som du vil?

  «Oooooh, jeg har tatovert «fuck» på høyre knyttnevne, jeg er SÅ tøff. Og når jeg sier at jeg er nazist så er jeg SÅ kul og sjokkerende…»

  La meg bruke ordet «fuck» på en mer konstruktiv måte:

  Lars von Trier, go FUCK yourself!

  Dust.»

 6. Smitte sier:

  @Danderno:

  Ser ut til at ikke engang spikerne har hode i kommentarfeltene til Dagbladet.

 7. Aleksander H sier:

  Greit nok at fyren som skrev det sikkert er 15 år, men bortsett fra det – hva er egentlig galt med det han skriver? Det er mange som deler den oppfatningen av Trier, at han er et selverklært geni som til tider lager mediokre filmer.

  Jeg liker veldig godt mange av filmene til Trier, men jeg må si at jeg ikke ble blåst av føttene av Epidemic, Medea og Forbrytelsens Element.

  Og at Trier liker å sjokkere er jo ikke akkurat en løgn. Hvorfor i alle dager sa han det om Hitler? Ikke misforstå meg, jeg digger at han er sånn, men han kommer jo til Cannes for å lage overskrifter.

 8. Sylfest Lomhjem sier:

  Sinnsyk overreaksjon fra Cannesfestivalen å stenge ute von Trier. Greit at journalister tar ting ut av sin sammenheng men arrangørene må da vite at karen sliter med Tourettes og stormannsgalskap. Når man beklager i tillegg bør det vel holde. Alle kan gjøre feil.

 9. Ifølge Film & Kino ble NaziTrier kastet ut av festivalen etter press fra sponsorer.

 10. Øyvind M sier:

  Delvis off-topic, men likevel: skulle ikke von Trier lage en tredje film i Amerika-serien? Altså en oppfølger til Dogville og Manderlay. Eller er prosjektet lagt på is?

 11. Erlend O. Svendsen sier:

  Beste eksempelet på en felles «fordøyelse» (noe «Melancholia» definitivt trenger) av en film jeg har hørt. Må definitivt se den filmen igjen.
  Skulle gjerne snakket videre med dere om den filmen i dag :)
  Good stuff, guys :)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>