Tommy Wirkolas Hans og Grete

Ja, det er vel strengt tatt ikke nyheter lenger – saken om Tommy Wirkolas amerikanske regidebut har gått verden over i dag, kanskje ikke akkurat fordi Wirkola skal ha regien, men fordi plottet høres interessant ut. Nordlendingen har fått med seg Will Ferrell og Adam McKay som produsenter på et prosjekt som skal ta utgangspunkt i Hans og Grete 15 år etter det fatale møtet med heksa i pepperkakehuset. Vi snakker om søskenparet fra Grimm-eventyret med andre ord, rent bortsett fra at de i hans versjon er blitt fullblods heksejegere.

Som sagt er plottet interessant, men det var da var vitterlig synopsiset til Død Snø også. Problemet var bare at så lite av det opprinnelige interessante ble igjen i filmversjonen. Min subjektive mening, uten tvil, men jeg synes ikke den var spesielt god hverken som sjangerfilm eller noe annet. En ting er at den visuelt var totalt fraværende, spesielt i det overraskende lite kreative og til tider direkte amatørmessige fotoarbeidet. (Nei, det har ingenting med det lave budsjettet å gjøre.) Men en annen ting var at Wirkola ikke evnet å melke potensialet som fantes i hans egen kreative miks av nazi- og zombieunivers. Personlig er jeg derfor ganske så skeptisk, når han nå nok en gang går i gang med et prosjekt som på papiret ser ut å kunne bli en skikkelig original periodehorrorfilm med gotiske undertoner og tydelige referanser til publikums barndomsminner. Allikevel – at en nordmann får muligheten til å ta turen over Atlanteren er alene gledelig!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

 1. Elling sier:

  /Film ser ut til å dele din skeptisk: http://www.slashfilm.com/2009/04/30/dead-snow-director-planning-hansel-and-gretel-witch-hunters/

  Personlig er jeg avventende, men håper han lykkes bedre med dette prosjektet.

 2. Filmsmuck sier:

  Død Snø er ikke en film som blåser fletta av noen når det kommer til visuell stil, men filmen har hatt mye suksess både i Norge og i utlandet så man kan ikke bare avskrive Wirkola og hans team som oppgulp eller slendrianer. Fotoet på Død Snø ikke så bra lyssatt og bruken av de samme vinklene om og om igjen vitner om at de kanskje burde flyttet litt på kamera under opptakene. Allikevel er det ikke spesielt mye dårligere enn på andre norske filmer for hvis sant skal sies har jeg til gode å se en Norsk film som faktisk har litt stil.

  Fritt Vilt filmene for eksempel ser på det beste ut som lett påkostede norske reklamefilmer. Når dramaturgien og vendepunktet kan tastes inn på en stoppeklokke så har de egentlig ikke så mye for seg, men populære er de og dette kan man ikke skuffe under bordet.

  Trolig ville man hevet nivået på norsk horror hvis produsentene hadde sluppet til noen regissører som faktisk hadde noen originale ideer, men jeg tror det er en stund til det skjer.

  Faktisk vil jeg påpeke at Wirkola hadde et par morsomme ideer som åpningsscenen med dovregubbens hall og ikke minst zombieslash til Åge Aleksandersen. Det sier i det minste at Wirkola tenker litt og ikke bare utstuderer amerikanske filmer for å kopiere dem scene for scene. Om han er en regissør som vil vokse på sine neste filmer vil tiden vise… Personlig håper jeg han gjør det…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>