Xavier Dolan fanger Adeles kroniske kjærlighetssorg i musikkvideoen til Hello – skutt på IMAX

Xavier Dolan illustrerer Adeles kroniske kjærlighetssorg i musikkvideoen til Hello, den første singelen fra hennes kommende album 25.

Dolan har tidligere vist seg som en spennende musikkvideoregissør med den oppsiktsvekkende College Boy, for det franske new wave-bandet Indochine, der han med inspirerte og voldsomme grep tematiserer mobbing i skolegården.

Med videoen til Adeles ferske singel Hello fortsetter den kanadiske regissøren å demonstrere sitt sylskarpe blikk for detaljer: støv svirrer i luften og reflekterer lys; laken trekkes av møbler i sakte film; gardiner blafrer i vinden. Detaljene er imidlertid mer enn visual pleasure. Dolan knytter bildene opp mot minner fra et sted og flashbacks til et parforhold som en gang var, men ikke lenger er.

Musikkvideoen er innspilt i landlige omgivelser utenfor Montreal, og skal ifølge Entertainment Weekly være den første musikkvideoen skutt på IMAX.

«Laurence Anyways»
«Laurence Anyways»

Allerede i åpningssekvens, der artisten ankommer det som later til å være et feriehus på landet, kommer Dolans umiskjennelige stil til syne i form av de granskende og uttrykksfulle nærbildene. Han er mer opptatt av å vise hvordan Adeles hår danser i vinden og bretter seg rundt kinnene og skuldrene enn selve ansiktet. Fokus veksler rastløs mellom hår og ansikt, og komposisjonene ligner mest av alt noe fra en ”motefilm”. Adele er iført sorte solbriller, en kåpe med store ruter og har lange negler. Oppsynet hennes skaper – uten sammenligning for øvrig – assosiasjoner til Die (Anne Dorval) i Mamma og Laurence (Melvil Poupaud) i Laurence Anyways.

Dolan skildrer det velkjente musikkvideo-motivet ”kjærestepar-som-krangler” med et samspill mellom visuelle detaljer, uttrykksfulle klesplagg, scener der paret krangler (fra Adeles point of view) og en rekke bilder der artisten som står foran en liten vannkulp i skogen og synger så løvet fyker.

Siden spillefilmdebuten J’ai tué ma mère har Dolan demonstrert en unik evne til å uttrykke følelser på film via populærmusikk, og det er derfor ingen overraskelse at han er som skapt for musikkvideo-formatet; i likhet med videoen til College Boy er Hello en virtuos oppvisning av den unge regissørens inspirerte – og tidvis pretensiøse – stilgrep og øye for detaljer.

Dolan skal etter alt å dømme være godt i gang med etterarbeidet på sin sjette spillefilm, It’s Only the End of the World, og vil snart gyve løs på sin engelskspråklige debut The Death and Life of John F. Donovan. (Les mer om filmene her og her.)

Nedenfor kan du se musikkvideoen til Adeles Hello, samt noen utvalgte frysbilder.

Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.35.09Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.28.56Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.31.55Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.30.14Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.32.30Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.33.45Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.33.29Skjermbilde 2015-10-23 kl. 16.34.24