Traileren til James Grays The Lost City of Z lover gull og grønne jungler

Innspillingen av The Lost City of Z har ikke helt nådd Coppola– og Herzog-nivå, men med alle skjærene i sjøen føyer den seg fint inn i tradisjonen til trøblete oppdagelsesreiser som Apokalypse nå!, Fitzcarraldo og Aguirre. Når den første traileren nå endelig foreligger, ser ikke James Grays film ut til å skuffe.

Det er rundt seks år siden man først hørte snakk om at James Gray ville filmatisere dokumentarboka The Lost City of Z, og siden produksjonsstarten ble bekreftet i 2013 har vi jevnlig fulgt utviklingen her på Montages. Det har gått sent; Brad Pitt og Benedict Cumberbatch var for eksempel begge aktuelle for hovedrollen, før de brått ble avkreftet. Men nå er den første traileren lansert, og det er Charlie Hunnam (Pacific Rim, Crimson Peak) som gestalter den britiske oppdageren Percy Harrison Fawcett.

Det betyr at Gray har valgt å fortelle historien fra Fawcett og hans reisefølges ståsted; ikke fra David Granns, som gikk i oppdagerens fotspor i boka filmen baserer seg på. The Lost City of Z er den sanne historien om Percy Fawcett, som i 1925 forsvant i Amazonas-jungelen under sin jakt på den mytiske byen han kalte «The Lost City of Z». Fawcetts sønn var også med i den bortkomne ekspedisjonen.

"The Lost City of Z"

Gray har tidligere nevnt David Lean som en inspirasjonskilde til filmen, men i møtet med den nye traileren er det også klare referanser til nevnte Apokalypse nå!; ikke bare på grunn av reisen inn i jungelterrenget, men også i den dype koloritten, som med sin tidvise sepia-look i tillegg bringer tankene til Gudfaren-filmene. Fotograf er legendariske Darius Khondji, som samarbeidet med Gray på hans forrige film The Immigrant.

Det er ikke klart når The Lost City of Z vil få sin premiere, men det spås at eventyreposet forsøkes klargjort til filmfestivalen i Venezia i september.

Gray skuffer nok ikke sin trofaste fanskare, men kanskje «eventyrsjangeren» og Robert Pattinson i en birolle i tillegg kan skaffe ham et større publikum enn tidligere? Filmen ser i alle fall ut til å bli uhyre spennende og rikholdig – se traileren her: