James Grays The Lost City of Z omtales som «hallusinatorisk» – nytt om flere av filmskaperens øvrige prosjekter

For om lag en måned siden kom nyheten om at James Grays filmatisering av The Lost City of Z er et godt stykke nærmere å bli en realitet. Nå melder Gray at han snart vil få et endelig svar på om Benedict Cumberbatch i hovedrollen er tilstrekkelig «hot» til å kunne gi et grønt finansieringslys for jungelfilmen.

Gray har tydeligvis store ambisjoner for sin planlagte eventyrfilm, der bare utgiftene til transport nedover Amazonas vil utgjøre flere millioner dollar. Ifølge regissøren vil The Lost City of Z slekte på David Leans filmografi, men med et mer hallusinatorisk preg. Regissøren uttrykker samtidig at «I hope it’s not my Fitzcarraldo», og tankene går unektelig til Werner Herzogs myteomspunne klassiker (og øvrige reiseskildringer). Gray utdyper:

The film will be a combination of different inspirations. When we go into the jungle the movie will hopefully find its own language, but it is an epic movie and it’s very much in the early ‘60s, 65mm epic movie style, but I have a feeling it will get a little bit more hallucinatory then that. I have huge hopes and dreams for it.

Samtidig har filmskaperen flere baller i luften, som ingen riktig ser ut til å resultere i nettkjenning ennå. Etter at Brad Pitt ikke lenger var aktuell for thrilleren The Gray Man, er dette prosjektet foreløpig lagt på is, men fortsatt i støpeskjeen. I tillegg har Grays tidligere annonserte science fiction-film nå fått et navn og blitt bekreftet som en aktuell førstefilm, men To The Stars – som filmen skal hete – ser foreløpig ikke ut til å strekke seg helt opp mot stjernene. Mye handler om nettopp mangelen på stjerner, for som i tilfellet med The Lost City of Z, trenger Gray kjente skuespillere for å få finansieringen som trengs. Ingen av hans tidligere filmer har gjort særlig stor kommersiell suksess.

The Immigrant.
Marion Cotillard og Joaquin Phoenix «The Immigrant».

Gray har også skrevet en biopic-liknende film om skuespilleren Steve McQueen, med Jeremy Renner i hovedrolletankene – en skuespiller som visstnok har vært tilhenger av Gray allerede før de jobbet sammen på regissørens foreløpige siste film The Immigrant. Renner er også oppført som produsent for filmen og var raskt ute med å knytte Gray til prosjektet. Muligheten for at Gray selv filmatiserer sitt manus er visstnok til stede, etter sigende fra filmskaperen selv, som ser ut til å ha utviklet et godt vennskap med Renner.

På toppen av dette skal Gray fullføre et manuskript for kriminaldramaet White Devil, som han også har planer om å regissere selv. Filmen handler om en hvit gutt som blir adoptert av en kinesisk familie i Boston, og som ender opp med å stige i gradene i Bostons asiatiske kriminalmiljø. I likhet med The Lost City of Z er også White Devil basert på en sann historie, og Gray skal snart besøke den virkelige hovedrollefiguren i fengsel. Han mener fortellingen om gutten har visse likhetstrekk med The Lost City of Z:

 Within a year he was the highest ranking white guy in the Asian mafia. He basically appropriated the culture for his own. It’s a similar idea. A guy rejected by his own who did everything he could to fit in elsewhere even though it was illegitimate.

I første omgang får James Gray-tilhengerne av oss krysse fingrene for at i alle fall ett av disse prosjektene blir ferdigstilt så fort som mulig. I alle tilfeller er det godt å se at Gray er inspirert, og fortsetter å tenke ut spennende sjangerfilmer som han kan sette sitt personlige avtrykk på. The Immigrant har foreløpig premieredato på kino i desember her i Norge, mens flotte og Gray-skrevne Blood Ties ser ut til å ha blitt utsatt på ubestemt tid.