Benedict Cumberbatch får hovedrollen i James Grays The Lost City of Z

Siden det ble kjent for over tre år siden at James Gray ønsket å filmatisere den dokumentariske reiseskildringen The Lost City of Z, har han laget andre filmer i mellomtiden og snakket om et utall potensielle prosjekter. Brad Pitt skulle opprinnelig spille hovedrollefiguren Colonel Percy Harrison Fawcett, men trakk seg fra prosjektet, som også mistet finansieringen Paramount hadde lovet Gray.

Men nå blir det endelig en filmatisering av boken likevel. Panorama Media skal ifølge Deadline finansiere filmen, med Benedict Cumberbatch (som er aktuell i Morten Tyldums nye film) i hovedrollen. Cumberbatch er for tiden i forhandlinger om rollen, og selv om ingenting er hundre prosent sikkert, virker det som om Grays film nå endelig vil se dagens lys.

Boken filmen vil basere seg på handler om Percy Fawcett, en oppdagelsesreisende som i 1925 forsvant i Amazonas-jungelen under sin jakt på den mytiske byen han bare kalte «The Lost City of Z». Fawcetts sønn var også med i den bortkomne ekspedisjonen. Potensialet for en spennende oppdagelsesfilm i slekt med for eksempel Aguirre, the Wrath of God og Indiana Jones-filmene er dermed stort – og fortellingen er attpåtil sann.

Men boken The Lost City of Z er ikke bare en gjenfortelling av det man vet om eksentriske Fawcett og hans forsvinning, den er også en reportasjeaktig fortelling i førsteperson om forfatteren av boken, David Grann, som gikk i Fawcetts fotspor. Det blir spennende å se om James Gray, som selv skal skrive manuset, utelukkende velger å forholde seg til det boken avslører om Fawcett.

«The Lost City of Z» kom på norsk i 2010 under tittelen «Den tapte byen Z».