Traileren til Avatar: The Way of Water har ankommet – James Cameron er tilbake i kjent stil

Den første teasertraileren til Avatar: The Way of Water har endelig ankommet nettet, noen dager etter at den først ble vist i forbindelse med Marvel-filmen Dr. Strange in the Multiverse of Madness på kino. Smakebiten indikerer at regissør og manusforfatter James Cameron er seg selv lik.

James Cameron er kjent for å ta seg god tid, men det var vel ingen som trodde at det skulle gå hele tretten år mellom den grensesprengende originalen og den første oppfølgeren. I denne perioden har Avatar (2009), tidenes mest innbringende kinofilm, måttet tåle en del tyn; at fiksjonsuniverset ikke har festet seg i populærkulturen har vært et argument for at ingen egentlig venter på de varslede oppfølgerne. Cameron har imidlertid tatt motgangen med knusende ro, og kanskje har han ventet akkurat lenge nok – for nå begynner merkevarer som Star Wars og Marvel for alvor å merke en viss slitasje. Og interessen for 3D-film, som oppstod i direkte tilknytning til Avatar, har for lengst visnet.

Hvis stjernene står riktig, betyr det egentlig at Cameron kan begynne noenlunde fra scratch i stedet for å bygge på en allerede løpende franchise. For barn som er født i løpet av 2010-tallet blir Avatar: The Way of Water på 3D-kino (med oppdatert teknologi) noe helt nytt, og Cameron har understreket at samtlige av de fire (!) oppfølgerne vil fungere som enkeltstående filmer.

Det er meningsløst å kommentere effektene i traileren uten å ha sett dem projisert på lerret ikledd 3D-briller, men vi kan fastslå at Cameron er on-brand både hva gjelder koloritt (blått og gult!), iscenesettelse, action-estetikk og svulstigheter. «Never bet against James Cameron» er det noe som heter, og mange i Montages har lenge spådd at det vil skje igjen – og nå er timingen spesielt god. Etter kinokulturens utfordringer i kjølvannet av pandemien, kommer Avatar: The Way of Water som bestilt.

Camerons historikk hva gjelder oppfølgere trenger neppe noen introduksjon, men fra den traurige starten med Piranha II – Flyvende mordere (1981) gikk det bare oppover – for å si det mildt: Aliens og Terminator 2: Judgement Day regnes av de fleste for å være to av tidenes beste «toere».

Kort sagt: Vi gleder oss. Traileren kan du se under de første offisielle pressebildene.

*


*