Montages ser 17 minutter av Avatar

avatar_1

Omtalen er spoilerfri

Det er nesten et tiår siden første gangen jeg hørte James Cameron snakke om Avatar. Han hadde en visjon, -på det daværende tidspunkt riktignok en utopi, men allikevel en visjon. Om en film som skulle sette ny standard for filmen, for tekniske muligheter, for 3D-filmen -- ja, faktum er at regissøren lovte oss en produksjon som skulle endre filmlandskapet for alltid.

Spol tilbake et par år, Cameron står ute i Mexico-ørkenen foran et enormt skip strandet i et hav av sand. Innspillingen av Titanic er kraftig forsinket, budsjettet er fordoblet og en hel verden venter på at filmen skal bli historiens største flopp. Men Cameron står på sitt. Han legger egne dollar i budsjettet, overtaler den mytteriklare staben til å bli, og får filmen i boks. Tidenes flopp blir tidenes suksess, tidenes kritikerslakt blir tidenes mestvinnende Oscar-film. Verden blir stående på sidelinjen når Cameron utroper seg til konge av verden, og alle vet han har rett.

Bilde 4

Avatar er det motsatte av Titanic. Bearbeidet over 14 år, innspilling i boks omtrent på normert tid, budsjettet bare såvidt over anslaget, men ikke minst -- en medieverden som hele tiden har fulgt prosjektet med et begeistret og spent fokus. Alle har gledet seg til Avatar, og det tilsynelatende med god grunn.

Så skjedde det noe for et par uker siden. Det etterhvert så viktige og strategiske Comic Con-arrangementet i San Diego fikk besøk av Cameron, og fansen fikk se 25 minutter fra filmen. Før det hadde vi bare sett et par bilder av regissøren foran sitt egenproduserte 3D-kamera, samt et par nærbilder av blå vesener. Å si at lufta gikk ut av ballongen er en underdrivelse. Det var mer som om en zeppeliner eksploderte i et hav av flammer, som i en scene bare Cameron selv kunne regissert. For selv om publikum likte det de så, var det et ubehagelig fravær av engasjement i reaksjonene.

Bilde 5

Kanskje var det derfor det bare var halvfullt når 20th Century Fox før helga viste 17 minutter av filmen på Colosseum kino i Oslo. For ryktet om filmens overdrevne hype har spredd seg som en pest på internet de siste ukene. Allikevel skal jeg ikke nekte for at det sitret i kroppen da jeg tok på meg RealD-brillene, og ansiktet til Cameron dukket opp foran meg. Det gikk et nerdete grøss nedover ryggen min, da han introduserte filmen jeg så lenge har fulgt han i arbeidet med. Jeg begynte så smått å skjelve da ansiktet hans fadet ut, og jeg visste at det neste var det første inntrykket av planeten Pandora.

I et tiendedels sekund husket jeg følelsen av den første traileren til Ringenes Herre: Ringens Brorskap, til Fight club og The Hours eller andre sammenlignbare milepæler i mitt cinefile liv. Den absurde følelsen av at alt jeg så var så fantastisk, så nytt, så grensesprengende. Enkeltscener, kamerainnstillinger, fiolinstryk, karakterer og replikker som øyeblikkelig brente seg inn i hjernebarken min. Det var der oppe jeg hadde forventet at smakebiten på Avatar skulle være. Isteden forsvant gåsehuden nesten øyeblikkelig, og ble erstattet av et ubehagelig følelse av skuffelse.

For ikke én eneste gang tenkte jeg ah, for en scene! Shit så bra han ser ut til å være i den rollen! Perfekt casting! For en actionscene! Oj, så nydelig foto!

Bilde 1

Min største skuffelse etter å ha sett 17 minutter av Avatar, er da også det absolutte fraværet av wow-faktor, av nettopp følelsen jeg beskrev over. Isteden irriterte jeg meg over det som ser ut til å være en tradisjonell actionfilm med den stereotype helten, kjærlighetshistorien, den kjeftende generalen, alt satt i et univers som dessverre heller ikke makter å engasjere meg. Javel, så er Pandora visuelt og vakkert, men det ser mest av alt ut som en kombinasjon av det Peter Jackson ga oss i King Kong og Paul Verhoeven i Starship Troopers. Slemt å sammenligne kanskje, men Camerons lovnad om noe nytt er betraktelig overdrevet.

Men problemet er ikke bare de resirkulerte landskapene. Pandoras CGI-animerte innbyggere; handlingens hovedpersoner, engasjerer meg heller ikke. At de er blå er ok, men de ser rett og slett altfor banale ut til å bli tatt alvorlige. Her ligger også det jeg ser for meg kan bli filmens hovedproblem -- hvordan skal jeg kunne investere noe som helst av følelsesmessig interesse i disse figurene? Gollum og King Kong engasjerte meg, endog beveget meg, men ikke et eneste øyeblikk fenget disse karakterene meg på samme måte. Dessverre er snarere sammenligningen mange har gjort med Jar Jar Binks mer passende. Når attpåtil stemmearbeid grenser til det svulstige, og dialogen inkluderer gebrokken engelsk, (de er jo fra en annen planet, må vite) ja, da blir de dessverre vanskelig å like.

Bilde 3

Så skal det sies. Effektene er imponerende, til tider helt fotorealistiske. I enkelte øyeblikk tar jeg meg selv i å tenke at dette uten tvil vil bli et episk skue i sin helhet. Men samtlige scener jeg fikk se fremstod som statiske, godt hjulpet av et snodig fravær av driv i James Horners musikk. Camerons valg av 3D gjør det dessverre ikke bedre -- kamera vingler frem og tilbake som på et havarerende skip, noe som medfører både sjøsyke og kraftig irritasjon ettersom den tredje dimensjonen forkludrer og forstyrrer mer enn den tilfører og fremhever. (At teksten også på denne filmen er plassert helt i forkant, gjør det ikke bedre, men det er kanskje ikke Camerons feil) Flere mumlet om at de nok vil prioritere å se denne uten 3D-effekten, siden filmen også vil bli lansert på den tradisjonelle måten. Og kanskje er nettopp dét Avatars fallitterklæring -- etter å ha sett disse 5-6 scener har vi allerede fått nok av det Cameron blant annet har kalt filmbransjens redning -- hans spesialbygde 3D-teknikk. Den funker ikke, rett og slett.

Det må være en bitter pille å svelge at sågar fans som mer objektive skribenter nå avfeier Avatar som lite annet enn et actioneventyr. For selv om det er dét jeg sitter igjen med følelsen av at jeg skal få servert 17. desember, så Cameron selvsagt for seg en atskillig mer entusiastisk og mangefoldig respons. Kjipt da at denne diskusjonen isteden ender opp med å omhandle en annen science-fiction-film -- District 9. Lavbudsjettsfilmen har tatt alle flaggene Avatar ønsket seg, og plantet dem solid på egen jord. Nyskapende, engasjerende, energisk, kreativ -- superlativene hagler over Neill Blomkamps regidebut, med Cameron stående på sidelinjen med sitt $250 millioner + prosjekt.

Istedenfor at 21. august ble Avatar day, slik Cameron utropte på Comic Con, ble det starten på en periode der regissøren og samarbeidspartnere må jobbe febrilsk for å gjenoppvekke interessen rundt produksjonen frem til premieren. Men kanskje viser dette seg allikevel å bli filmen vi har drømt om. La oss ihvertfall krysse fingrene for det! Camerons filmografi tilsier vel at vi uansett har en skikkelig godbit i vente. Det ble bare ikke den makeløse reisen han lovet oss den gangen for så lenge siden.

Bilde 2

For en detaljert gjennomgang av scenene som ble vist, klikk deg over til ComingSoons rapport. For Empires forsøk på å tilbakevise all den negative reaksjonen på materialet, klikk deg hit.

Her er Release-TVs intervju med Fox-direktør Bjørn Jacobsen etter visningen på Colosseum kino. Interessant å høre han snakke om begeistrede publikumsreaksjoner etter visningen -- han må uten tvil ha vært i en annen sal enn meg.

Her er filmens trailer -- bruk gjerne kommentatorfeltet for å dele din mening!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 20 kommentarer

 1. Even G. Benestad sier:

  Det er ikke så lett å forholde seg til at 3D effekten på Avatar ikke overgikk Beowolf på noen nevneverdig måte. James Cameron og hans ansatte har muligens lovet litt for mye, slik at forventningene til publikum overgår det meste filmteamet kunne ha klart å levere.

  En ting som umiddelbart slo meg er 24fps hakkingen som jeg faktisk hadde håpet de hadde gjort noe med. Eksempelvis ved å skyte 50fps slik at bevegelsene ville blitt mykere. I det minste kunne de vurdert dette på de digitale kopiene. Selv blir jeg veldig plaget av dette på 3D film siden den ekstra dimensjonen skal gi en økte følelse av deltagelse og ikke minst realisme.

  Den følelsen blir amputert når teknikken ikke helt klarer å levere ”fotorealismen” jeg er lovet.

  Dermed endte Avatar opp med å skuffe på de fleste punkter, siden selve historien virker en smule banal. Blå alvelignende vesen som hopper rundt i et fargesprakende dinosaurlandskap vil kanskje gjøre tungen våt på en og annen dedikert World of Warcraft tilhenger, men jeg kan med hånden på hjertet si at det ikke akkurat satt pulsen min i sving.

  Håndholdt kamera og «speedorapido» klipping på action sekvenser gjør det heller ikke bedre. Denne teknikken er plagsom nok når man forholder seg til to dimensjoner.

 2. Rune Sandnes sier:

  Tekstinga på visningen var helt katastrofe, 1/3 av skjermen dekket med tekst i Ringenes Herre-font, og lagt helt frem i 3D-landskapet.

  Det er forskjell på 3D-systemene, Oslo Kino har faktisk 3 forskjellige. Jeg mener å huske at det er mindre flicker-problem på systemet de har på Ringen kino, men det er bare en subjektiv oppfatning.

  Ikke imponert over blå aliens. Jeg leste manuset til Avatar for mange år siden, og hadde derfor dannet meg et bilde på forhånd, et mye mørkere og farligere bilde…

  Det kan se ut som menneskeverdenen og Pandora-verdenen er totalt forskjellige, men det gjenstår å se hvordan de blir vevd sammen. Som det så ut i forhåndsvisningen kunne Pandora like gjerne vært en datasimulasjon i hodet til hovedpersonen.

  Elevator-pitch: «Danser med ulver – med aliens!«

 3. Nå har ikke jeg sett forsmaken som ble vist i Oslo. Vil derfor kun uttale meg på grunnlag av traileren som er lagt ut.

  Det hele ser ut som billige transportbilder og pauseinnslag i et middels bra «shoot-em-up»-aktig Playstation-/Xbox-spill. Jeg synes man kunne forvente mer av en spillefilm (og særlig fra Cameron), i hvert fall når ordet «fotorealisme» slenges rundt.

  Narrativmessig vil jeg ikke uttale meg siden alle trailere tilsynelatende har samme oppbygging og speiler nødvendigvis ikke hvordan filmen faktisk er.

 4. Rune – jeg synes ordet farlig oppsummerer bra et av de mest fraværende elementene ved det vi så. Dette burde vært mørkere, eklere, mer ondskapsfullt, mer ubehagelig.

 5. Eric Vogel sier:

  Har kun sett traileren, og selv om jeg ikke er slått i bakken av det tekniske må jeg si det virker både fantasirikt og storslagent. Er altså forsiktig optimist.

 6. Even G. Benestad sier:

  Med andre ord så elsker du WOW?

 7. Eric Vogel sier:

  Haha. Aldri spilt det, og har ikke planer om å prøve.

 8. Even G. Benestad sier:

  Hm, skapWOW-er!

  Hvis du vil ha hjelp for lidelsen din så kan jeg hjelpe deg med noen telefonnummer. Det kan være lurt å begynne behandlingen nå slik at du ikke blir like avhengig av det kommende Avatar spillet.

 9. Eric Vogel sier:

  Er det gratis første gangen?

 10. Even G. Benestad sier:

  Ingenting er gratis i denne bransjen! Ikke en gang vennetjenester!

  Forøvrig er det ganske selvlysende at det «også» kommer et spill til denne filmen. Hele konseptet oser av «multimarkedsføring» slik at de kan dra inn alle milliardene de har brukt på prosjektet.

 11. Even G. Benestad sier:

  Ja, det var ikke uventet…

  Mc Donalds får sikkert en Avatar burger med selvlysende blå dressing og en plastfigur på kjøpet.

 12. Svein S sier:

  Syntes de 17 miuttene til Avatar var overbevisende for min del. Jeg ble helt satt ut av bildene som ble vist på Colosseum. Når det gjelder fotorealsimen ble jeg litt skuffet i begynnelsen, men når jeg ser etter en stund kom det noen sinnsyke scener som en neste begynner å lure på.

  Jeg skjønner at noen reagerer på at det kan minne som et dataspill, en får ikke følelsen om fotorealisme, som Eric Vogel også påpeker på podcasten, men jeg synes det blir en feil sammenligning.
  For det første så kan vi ikke sammenligne disse karakterene med noen andre på film, for dere som vil påpeke «District 9» hadde mer troverdig Alien, så må dere huske det essensielle med AVATAR; Avatarene er basert på mennesker, noe som gjør at vi reagerer mer på troverdigheten til animasjonen enn ved Aliene i D9. Det er det James Cameron har utfordret, å bryte the Uncanny Valley med verdens beste MoCap og lys på noen som helst «animert» film. Jeg tror han lykkes bedre enn noe som helst jeg har sett hittil.

  Ang stillheten i salen etter visning, så var det ikke skuffelse som preget de som satt rundt meg, det var rett og slett facinisasjon. For Geeksa, som oss i dette forumet vil kanskje filmen skuffe de største fansa som egentlig fokuserer på rykter fra andre geeks, mens de som jeg satt med, den vanlige kinogjenger, var helt målløse. Det er første gang jeg har opplevd med en film.

  En siste ting ang 3d kameraet til JAmes Cameron, så heter det Pace og ble delvis utviklet med gutta fra «3ality», men Pace og Cameron gikk sine egne veier. I følge en bekjent i bransjen som faktisk har snakket med kameramannen i Avatar, så foretrakk han 3ality sitt system enn Pace. Og det er faktisk 3ality som gjør det best.

  For dere som lurer på hva det koster å låne et 3ality system for en film, så er det ca. 5 millioner dollar.

 13. Hmmm, må bare innrømme at det ikke var et eneste menneske rundt meg som brukte ordet fascinert i etterkant. Jeg så klippene sammen med en gruppe ganske så nøkterne individer, ja, kall dem gjerne vanlige kinogjengere, og de var mest av alt satt ut av hvor slitsomt de opplevde 3D-effekten. Men jeg tror du har rett i at de mer A4-kinogjengerne vil falle mer for dette enn oss med forventinger – synd, det burde jo vært motsatt!

 14. Dere burde ha en filmfrelst-episode om alle Ringenes Herre-filmene! Egentlig litt rart at dere ikke har hatt det, med tanke på hvor god de filmene er.

 15. Svein S sier:

  Eirik Smidesang Slåen – du har rett i det, det burde vært motsatt, men etter det som FOX og James har sagt, så blir dette lignende markedsføring som med Jurassic Park, du viser ingenting av det som virkelig vil gi oss hakeslepp før i selve filmen.

  Men etter en slik respons fra folk vil de sikker forandre det.

  Teksten i forhåndsvisningen var som nevnt tidligere en katastrofe. Får håpe de viser den uten. heller dubbing enn tekst på denne filmen.

  Angående at du kritiserte dårlig engels av de «innfødte» så skyldes det at de har lært engelsk av Sigourney i filmen. Å nevne det basert på 17 minutter av første akt må jeg si var litt spesielt.

  For å kommentere sammenligniningene med mindre mennesklige figurer som mange finner mer «realistiske» enn de vi har sett her kan dere få en liten artig innføring i the uncanny valley. Den er for spill, men dere ser poenget, en anbefales for alle film buffs.

  http://www.youtube.com/watch?v=FKTAJBQSm10

 16. Hmmmm – Hvorfor skal man ikke kunne kommentere at man reagerer på regivalget å la Na’viene snakke gebrokken engelsk etter å ha sett ihvertfall to dialogdrevne scener? Det er da den type ting man setter søkelyset på når man blir servert en slik smakebit, er det ikke? Kanskje spesielt i dette tilfellet da det dessverre forsterket ihvertfall min oppfatning av et veldig skuffende karakterdesign.

 17. Asle sier:

  Ny Avatar-trailer kom i dag. Hva synes dere? Dette må dere nevne i en Filmfrelst-episode.

  Gjorde de en trailer-miss igjen? Denne gangen ved å vise alt for mye av plottet, bakgrunnshistorien og mange action-scener?
  Slik som jeg ser det, så er traileren en 3minutters oppsummering av hele filmen. Filmen virker ikke lengre så mystisk for meg… Desverre, og jeg liker det ikke.

 18. Uff, jeg synes dette gjorde vondt verre! Den fremstår som unaturlig desperat, spesielt i musikkbruken og de trehundreogfemti gangene navnet til Cameron dukker opp på skjermen.

 19. Even G. Benestad sier:

  Vel, det er enda klarere nå at dette bare er en klassisk action film lullet inn et new age univers. På mange måter hadde det vært langt mer lovende om det var et nytt PS3 spill…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>