Den nye traileren til Avatar: The Way of Water avslører mer av filmens undersjøiske verden

Den andre traileren til James Camerons mange ganger utsatte oppfølger til Avatar (2009) tar oss med under vannskorpen, med noen spektakulære tablåer fylt til randen av detaljer.

Verdensbyggeren James Cameron bruser virkelig med fjærene i den nye traileren til Avatar: The Way of Water. Helt siden filmen ble annonsert for rundt ti år siden, har det vært gjort et poeng ut av at store deler vil utspille seg under vann, og nå får vi et ordentlig inntrykk av hvordan Cameron utvider planeten Pandora.

Avatar ble historiens mest innbringende kinofilm i 2009, men i ettertid har mange poengtert at fiksjonsuniverset ikke festet seg i populærkulturen og vist manglende interesse for oppfølgerne. Cameron har imidlertid tatt motgangen med knusende ro, og som vi skrev i forbindelse med teaser-traileren:

«Kanskje har han ventet akkurat lenge nok – for nå begynner merkevarer som Star Wars og Marvel for alvor å merke en viss slitasje. Hvis stjernene står riktig, betyr det egentlig at Cameron kan begynne noenlunde fra scratch i stedet for å bygge på en allerede løpende franchise. For barn som er født i løpet av 2010-tallet blir Avatar: The Way of Water på 3D-kino (med oppdatert teknologi) noe helt nytt, og Cameron har understreket at samtlige av de fire (!) oppfølgerne vil fungere som enkeltstående filmer.»

Interessen for 3D-film på begynnelsen av 2010-tallet, som Avatar skapte for egen maskin, har for lengst visnet. Men kanskje vil den nye teknologien i The Way of Water skape ny entusiasme rundt formatet – også på dette området kan det vise seg at det har gått akkurat lang nok tid siden sist publikum tok på seg de irriterende brillene, til at motivasjonen for å prøve igjen er der.

Camerons historikk hva gjelder oppfølgere er legendarisk. Etter en tung start med Piranha II – Flyvende mordere (1981) gikk det bare oppover: Aliens og Terminator 2: Judgement Day regnes av de fleste for å være to av tidenes beste «toere».

Avatar: The Way of Water har kinopremiere 16. desember.

*

*