Kate Winslet om bord på James Camerons Avatar-skute

Kate Winslet og James Cameron gjenforenes – denne gangen på Pandora.

James Cameron har utsatt innspillingen av de fire (!) Avatar-oppfølgerne i en årrekke – årsaken har etter sigende vært en kombinasjon av omfattende arbeid med manuskriptene og behov for å utvikle ny teknologi. Men forrige uke gikk omsider filmene i produksjon, og alle fire vil skytes simultant, med et samlet budsjett på over én milliard dollar.

Budsjettet er filmhistoriens største for én satsing, og mange skriver om at 20th Century Fox tar en stor sjanse, siden Avatar-universet ennå ikke har etterlatt like store avtrykk i popoulærkulturen som eksempelvis Star Wars eller Harry Potter. Samtidig har historien lært oss at vi aldri må tvile på James Cameron. Selv om Avatar ble latterliggjort etter den første traileren og helt frem til premieredatoen, ble filmen møtt av glitrende kritikker, mange Oscar-nominasjoner og et billettsalg som evnet å slå Titanic (som holdt fast ved som tidenes mestselgende film i en årrekke).

I går annonserte Cameron at han igjen vil samarbeide med Kate Winslet, som fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Rose i Titanic (1997), for over tyve år siden. Rollefiguren hun skal gi liv til i Avatar-oppfølgerne heter Ronal, så vi må anta at det er snakk om en såkalt na’vi – altså et langstrakt, blått vesen fra jungelplaneten Pandoras skoger.

Avatar 2 får premiere 18. desember 2020, og de tre neste filmene vil møte publikum i henholdsvis 2021, 2022 og 2023.