James Cameron nekter å forlate Pandora, og planlegger hele fire nye Avatar-filmer

James Cameron nekter å forlate Pandora med det første, og har nå annonsert at han skal lage hele fire nye Avatar-filmer. Disse vil både fungere som frittstående fortellinger og som del av en større saga.

Det er betimelig å spørre seg hva James Cameron egentlig har drevet med siden mastodont-suksessen Avatar (2009)? Han har riktignok aldri vært spesielt produktiv, men 6 års fravær i spillefilm-sammenheng er lang tid selv i den perfeksjonistiske regissørens verden. I mellomrommet mellom Titanic (1997) og Avatar (2009) produserte han i det minste et par ambisiøse kinodokumentarer.

Den opprinnelige planen var å gyve løs på manga-adaptasjonen Battle Angel umiddelbart etter Avatar, men når sistnevnte slo så godt an, ble det mer fristende å utforske fiksjonsuniverset ytterligere. Siden 2009 har han derfor murret på narrative idéer og tekniske løsninger som kan presse mediet enda lenger mot sine yttergrenser. Battle Angel forsvant dermed i dragsuget, i likhet med filmprosjektet om bombingen av Nagasaki og Hiroshima. Han viet endel tid til sin ikke-filmatiske oppdagelsestrang – både knyttet til Mars og Titanic – men Pandora lå alltid i bakhodet.

Vi har lenge visst at det kommer både en og to oppfølgere til Avatar, men at det nå blir hele fire nye filmer er ganske oppsiktsvekkende. Til Variety forteller han:

So far, what I am seeing in pure imagination is far beyond the first film /…/ We have decided to embark on a truly massive cinematic project, making four epic films, each of which stands alone but together forms a complete saga.

Hva betyr det i praksis? Vel, det betyr at Cameron sannsynligvis slukes fullstendig opp av disse filmene i minst syv år fremover. Den første oppfølgeren kommer på kino i 2018, og de andre filmene forventes å lande på rekke og rad i henholdsvis 2020, 2022 og 2023. Det er så langt frem i tid at det nesten føles som science fiction å skrive årstallene.

For de av oss som elsker den altoppslukende, kroppslige opplevelsen av Pandora og figurene som befinner seg der (og jeg er en av dem), er dette gode nyheter. Men det kan også melde seg et potensielt savn ettersom vi ikke får sett Camerons visjonære kvaliteter på annet materiale. Han står riktignok oppført med thrilleren The Informationist som neste prosjekt, men om denne og andre prosjekter kan snike seg mellom utviklingen av Avatar-maskineriet og –myten i årene som kommer er foreløpig usikkert.

Hva tror du? Blir det for mye Avatar, eller makter Cameron å utvide det mytologiske universet til Star Wars– og Ringenes Herre-nivå med dette livsprosjektet?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

  1. Tor Erik Martinsen sier:

    Ikke glem at han var med i restaureringsarbeidet på Titanic da.

  2. Lars Klevberg sier:

    Cameron gikk faktisk tilbake til Titanic og produserte en del dokumentarer og et «endelig» oppgjør hvor han samlet en haug med vitenskapsmenn for å finne ute i detalj hva som skjedde.

    Også var han pioneeren i Deepsea Challenger prosjektet og står oppført som det mennesket på kloden som har vært lengst ned på havets bunn med et solodykk på 11.000 meter.

    Type ass. The King.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>