Se video fra årets Digital Storytelling-seminar

Vårens utgave av Digital Storytelling omhandlet visuelle effekters nye dimensjoner (visual effects – into new dimensions), med særlig fokus på den stereoskopiske filmen (3D). Formålet med seminaret er å dele kunnskap og erfaringer om hvordan visuelle effekter kan påvirke og forsterke filmfortellingen. Seminaret samler kloke hoder fra inn- og utland til foredrag, og har blitt et årlig samlingspunkt for den norske bransjen siden oppstarten i 2006. Digital Storytelling tiltrekker seg ikke bare fagfolk innenfor visuelle effekter, men også filmarbeidere og -studenter fra både produksjonsdesign, foto og regi.

Montages var, som i fjor, mediepartner og filmet hele seminaret. Her er noen av høydepunktene, hentet fra vår Vimeo-kanal:

Kasimir Lehto – The True Essence and Cinematic Language of 3D. Lehto, filmfotograf, presenterer sine funn etter en forskningsundersøkelse av 3D-filmen der han har undersøkt hvordan verktøyet best kan utnyttes fortellermessig. Han sammenlikner data der han har sett på hvordan vi som tilskuere opplever forskjellen mellom 2D og 3D. Han har funnet 3 punkter 3D-filmen gir som ikke 2D-filmen kan: 1) større innlevelses-effekt, 2) det føles mer «virkelig» (som i at det likner på den virkelige verden) og 3) det har en attraksjonsverdi av å være 3D.

Colin Doncaster – What does stereoscopic film making mean for VFX? Doncaster skulle opprinnelig holde foredraget «How will current trends in the industry effect how stories are told», men valgte etter hvert som han jobbet med foredraget å forandre tittelen til «What does stereoscopic film making mean for VFX? And how does that affect your production?». Han ser på hvordan kompleksitet og arbeidsmetoder påvirker kvaliteten på digitale effekter, og han tar utgangspunkt i Avatar for å illustrere sitt poeng.

Stromberg og Avatar. Avatar fikk (selvfølgelig) det største fokuset under seminaret. Robert Stromberg, produksjonsdesigner for Avatar, ser på hvordan utformingen av spesialeffekter har forandret seg gjennom tidende og hvordan dette påvirker filmens fortellermåte i «Art and Machine: Visual effects Design and its new role in film». Han har blant annet vært innblandet i Nightmare on Elm Street, Rambo og, ikke minst, Avatar og Tim Burtons Alice i Eventyrland.

Årets paneldebatt. Rolv Gjestland, fra Film&Kino, tar en kjapp gjennomgang av 3D-filmen og hvordan framtiden for norske kinoer ser ut med tanke på digitalisering. Deretter overlates ordet til panelet som skal debattere hva 3D-filmen betyr for filmskapere. Panelet består av Sveinung Gollimo, Filmkameratene; Theodor Groeneboom, Framestore; Grethe Bøe; Jørgen Søderberg Jansen.

På neste side kan du se en rekke unike klipp fra norske film- og reklameprosjekter der effektarbeid har spilt en sentral rolle.

Norwegian VFX omelette presenterer en rekke showreels og prosjektbeskrivelser fra norske prosjekter. Her får vi se hvordan den norske bransjen arbeider og løser sine problemer. Den første videoen er fra Bug:

Den andre videoen er Morten Skallerud i Camera Magica:

Jamie McCarter fra Storm Studios forteller om arbeidet med en Subaru-reklame:

Einar Rafoss Dunsæd, fra Gimpville, forteller om reklamefilmen Telenor Surf:

Nestemann ut er Ivar Rystad i Storyline Studios der han forteller om arbeidet med en reklamefilm som skulle benytte Petter Northugs ansikt i diverse stunts:

Stripe, ved Martin Skarbø, forteller om arbeidet med Pelle politibil går i vannet:

Torbjørn Nymark og Kim Baumann Larsen fra Placebo Effects holder innlegget «Bringing architecture to life», et prosjekt de gjennomførte i januar: