Toni Erdmann tok med seg den norske filmkritikerprisen i Haugesund

Haugesund 2016: Den norske filmkritikerprisen i Haugesund ble tildelt Cannes-favoritten Toni Erdmann, skrevet og regissert av Maren Ade.

Til alles store forbauselse gikk kritikernes suverene favoritt i Cannes, Toni Erdmann, tomhendt hjem etter prisutdelingen i mai. Fadesen ble ikke gjentatt i Haugesund, der Norsk filmkritikerlag sin jury kronet den med sin pris. Juryens begrunnelse lyder slik:

«Årets vinner av Den norske filmkritikerprisen i Haugesund er like klok som den er overraskende og morsom. Filmen handler om en far og en datter, og humoren springer ut av den tause dialogen mellom de to, som sliter med å møte hverandres blikk. Skuespiller Sandra Hüllers antydende kroppsspråk er en studie i komisk underspill i relasjon til sin motspiller Peter Simonischek. Filmskaperen er en skarp, men samtidig tålmodig observatør, med dyp kjærlighet til hovedpersonene, som inviterer publikum til å delta i hver eneste scene. Årets vinner er noe så sjeldent som en komedie med dyp klangbunn og stor gjensynsverdi».

Juryen bestod av Mode Steinkjer (leder, Dagsavisen), Øyvor Dalan Vik (styremedlem, Dagens næringsliv) og Lars Ole Kristiansen (styremedlem, Montages). Toni Erdmann er produsert av Komplizen Film og distribueres av Arthaus (premiere 1. juledag).

For øvrig ble Publikumsprisen tildelt den italienske filmen Perfect Strangers (Paolo Genovese), mens den økumeniske Andreasprisen gikk til franske Agnus Dei (Anne Fontaine). FIPRESCI-juryen foretrakk danske Der kommer en dag (Jesper W. Nielsen). Filmen som varmet hjertene til dem som skulle dele ut Gledessprederen-prisen ble dokumentaren om Magnus Carlsen, Magnus.

Toni Erdmann får norsk kinopremiere 1. juledag. (Les vår omtale av filmen.)