Amanda fjerner den prestisjetunge prisen for beste regissør fra TV-showet

Haugesund 2016: Utmerkelsen for beste regissør er på de fleste filmprisutdelinger et markant høydepunkt. I år velger likevel de ansvarlige bak Amanda at den tungtveiende prisen for beste regi ikke skal deles ut under det TV-sendte Amanda-showet fredag kveld. Dette har sentralt plasserte komitémedlemmer bekreftet til Montages, og nominerte filmarbeidere fått beskjed om på epost.

For kanskje å begrense sendetiden og forsøksvis øke underholdningsverdien for det brede publikum, har Amanda-komiteen i noen år nå valgt å henvise de såkalte «tekniske» prisene til en separat seremoni i Haugesund rådhus, som ikke inkluderes i det direktesendte TV-showet.

Montages er kjent med at det ligger spesifikke årsaker bak valget om å utelate regiprisen fra tv-sendingen i år, og antageligvis er det ikke snakk om en varig ordning. Men uansett hva som ligger bak den umusikalske beslutningen, føles det viktig å være prinsipiell i denne saken: Det er uhørt å kringkaste en Amanda-utdeling uten en pris for beste regi.

En film springer som kjent ut av regissørens visjon, og hvis vi skal forsøke å bygge opp en filmkultur i Norge der så mange som mulig utvikler en noenlunde reflektert forståelse av arbeidet som ligger bak en filmproduksjon, er det fallitt å henvise honnøren til regissørene – det som for mange regnes som den aller mest vesentlige prisen – til en utdeling i Haugesund rådhus, som svært få har tilgang til å se.

Amanda-prisen er ikke bare en intern bransjefest – det er en hyllest av filmen som er ment å inspirere publikum til å bli bedre kjent med norske filmer og filmskapere. Er det ikke lenger et poeng å inspirere seerne til å bli mer nysgjerrige på hvem våre egne filmregissører er?

Amandastatuetten. (Bildet er hentet fra NFI sine hjemmesider.)
Amandastatuetten. (Bildet er hentet fra NFI sine hjemmesider.)

Norske filmregissørers forbundsleder Marianne Kleven er sjokkert over utelatelsen, og sier følgende til Montages:

«Regissøren er den kreative lederen under en filmproduksjon, og skal Amanda opprettholdes som den store filmprisen i Norge, er det avgjørende at regissøren er synlig. At regiprisen i år ikke vil deles ut under TV-showet er en svekkelse av hele Amanda. Skuespillerne er filmens ansikt utad, og derfor er det særlig viktig å benytte anledningen til å profilere de andre filmarbeiderne – slik for eksempel Oscar gjør.

Avgjørelsen oppleves som kontroversiell, og sender ut feil signaler om hva Amandaprisen er for noe. Dette handler ikke om at det er alfa omega for regissørene å være synlige på TV, selv om de har yrkesstolthet – det handler om å formidle hva filmarbeid er for noe.»

Visst er det gøy med rød løper, filmstjerner og glamour, men dette bør bare være «sukkeret»; hvis Amanda-utdelingen skal føles som en viktig begivenhet for bransjen og cineaster, er det avgjørende at filmarbeiderne får den oppmerksomheten de fortjener.

Vi kommer tilbake med en ny kommentar i kjølvannet av Amanda-utdelingen fredag kveld.