Jack Nicholson gjør comeback i amerikansk nytolkning av Maren Ades Min pappa Toni Erdmann

Det er på grensen til å høres ut som en god aprilspøk (i februar), men Variety pleier å være en pålitelig kilde. De rapporterer nå at verdens beste filmskuespiller Jack Nicholson returnerer til lerrettet etter 7 år i tilnærmet eksil; med en amerikansk nytolkning av Maren Ades publikums- og kritikersuksess Min pappa Toni Erdmann.

Det var angivelig Jack Nicholson selv som var så begeistret for Ades originalfilm, at han henvendte seg til Paramounts styreformann Brad Grey om rettighetene til en amerikansk nytolkning. Det er ingen overdrivelse å beskrive dette som en liten bombe blant dagens Hollywood-nyheter. Nicholson selv har ikke spilt i en film siden den lille rollen i James L. Brooks How Do You Know (2010), og har stort sett tilbragt dagene i sitt hjem på Mulholland Drive, når han ikke har gjort korte sveip innom LA Lakers-kamper og mindre offisielle tilstelninger. Han har avvist samtlige filmtilbud de siste syv årene – frem til nå.

Det er naturligvis ikke vanskelig å forestille seg Nicholson i Peter Simonischeks rolle fra Ades film – den tilårskomne faren som forsøker å gjenoppta kontakten med sin fremmedgjorte datter ved å ikle seg rollen som den aparte figuren Toni Erdmann. Her aner man allerede konturene av rollefigurer som Warren Schmidt fra About Schmidt (2002), Melvin Udall fra As Good As It Gets (1997) og kanskje litt Daryl van Horne fra The Witches of Eastwick (1987).

Den snart 80 år gamle stjerneskuespilleren får med seg Kristen Wiig i rollen som datteren, spilt av Sandra Huller i originalfilmen – også det et godt castingvalg; en type som utvilsomt kan riffe småpinligheter med Nicholson på lerrettet.

Min pappa Toni Erdmann er aktuell på norske kinoer i disse dager, og har ikke bare blitt en Montages-favoritt, men også gått sin internasjonale seiersgang siden premieren i Cannes i fjor – toppet med en fersk Oscar-nominasjon for ‘beste fremmedspråklige film’. Maren Ade skal angivelig også være involvert i den amerikanske nytolkningen i en produsentrolle, sammen med Adam McKay, Kirsten Wiig, Jessica Elbaum og – noe overraskende – Will Ferrell. Regissør er foreløpig ikke avklart.

Nyheten bringer med seg en liten uro: Amerikanske nytolkninger er sjelden like bra som originalen, og man kunne kanskje foretrukket en enda mer seriøs rolle i comebacket til Jack Nicholson, fremfor en ny komedie.

Men dette overskygges totalt av gleden over Nicholsons etterlengtede retur til skuespillerkunsten, og ikke minst en rolle som virker ganske skreddersydd for ham. Montages vil naturligvis følge prosjektets utvikling med argusøyne fremover.