Svenskene gjør VOD-premierestunt med spillefilmen Ömheten

Den svenske regissøren Sofia Norlins langfilmdebut Ömheten kan i høst komme til å bli en liten ‘game changer’ (som det heter) innen skandinavisk filmdistribusjon.

Filmen skal få sin verdenspremiere ved filmfestivalen i Stockholm i november, og vil deretter bli lansert på video on demand (VOD) bare to uker etter den ordinære kinopremieren (den skal ut på kino i hele Sverige). Dette taktiske grepet gjør at filmen hurtigere skal kunne bli tilgjengelig for et større publikum. I USA er denne strategien vanlig, og forhåpentligvis vil også norske produsenter og distributører la seg inspirere av dette i nær fremtid.

Det er svenske NonStop Entertainment som distribuerer filmen, i samarbeid med Telias VOD-tjeneste. Ömheten vil nå bli den første svenske spillefilmen som lanseres på VOD så kort tid etter den ordinære kinopremieren. En lanseringsstrategi filmens produsent Olivier Guerpillon omfavner med positivitet. Fra pressemeldingen:

Vi är glada över att Ömheten får möjlighet att släppas samtidigt på bio och VOD, och gå i bräschen för en modell som är på frammarsch internationellt. (…) Det är positivt för oss att filmen kan göras tillgänglig för hela Sverige redan vid premiären tack vare denna nya distributionsform.

Det samme gjør Andreas Bratt, ansvarlig for Telias VOD-tjeneste, som trekker frem muligheten for å «(…) erbjuda ett brett distributionsfönster som alla kan ta del av, oavsett närhet till biograf» som et særdeles fremtredende aspekt ved lanseringsstrategien.

Undertegnede kommer selv fra et lite tettsted i Norge hvor kinotilbudet er begrenset, og anser dette aspektet som svært positivt for at en film skal kunne nå bredere ut. Her til lands blir det spesielt aktuelt fremover, med tanke på at salget av Oslokino, og kuttene i filmstøtten fra Film & Kino, som kan føre til færre kvalitetsfilmer hos de kommunale kinoene utenfor storbyene. Kanskje vil VOD-distribusjon kunne bidra til å gi kvalitetsfilmene bedre levekår?

Ömheten2

Ömheten er for øvrig en coming of age-skildring om unggutten Markus som bor i den nordlige byen Kiruna i Sverige, hvor bakken bokstavelig talt beveger seg under føttene på de unge. Markus, som lever og ånder for bilen sin, mister muligheten til å arbeide som bilmekaniker, og må begynne å arbeide i de lokale gruvene – som en gang tok hans fars liv.

Det skal bli interessant å følge med på hvordan lanseringen av Ömheten utarter seg, og om vi her hjemme snart tar hintet og gjør noe lignende. Filmen antas å få premiere i løpet av høsten. Se trailer til filmen nedenfor: