Studio Ghibli tar oppryddingspause

Den seneste tiden har det svirret rykter om at det går mot slutten for Studio Ghibli, men søndag uttalte produsent Toshio Suzuki at det i virkeligheten kun er aktuelt med en pause for å rydde opp i selskapet.

Etter at grunnlegger og mesterregissør Hayao Miyazaki pensjonerte seg i september i fjor, har mange spekulert i hvordan fremtiden blir for selskapet. En scene fra Ghibli-dokumentaren The Kingdom of Dream and Madness, hvor Miyazaki selv sier at det er uunngåelig at selskapet faller fra hverandre, har også forsterket troen på at en æra er forbi for japansk animasjonsfilm.

I tv-showet Jonetsu Tairiku tilbakeviser derimot Suzuki at selskapet kommer til å legge ned for godt. Han forteller at de også vil kunne lage film i tiden fremover, men understreker nødvendigheten av en skikkelig opprydding i driften av selskapet. Dette kan resultere i en pause i produksjonen, men samtidig legge grunnlaget for Studio Ghibli post-Miyazaki. “On what to do with Studio Ghibi’s future, it is by no means impossible to keep producing forever”, legger Suzuki til.

At Miyazaki ikke lenger fyller regissørstolen hos Studio Ghibli er vemodig for enhver animasjonsentusiast. Suzukis uttalelser tyder i det minste på at det er krefter i selskapet som arbeider for fremtidens generasjon, og i denne sammenhengen er det veldig betryggende å høre.