Publikum må vente enda litt lenger på Dag Johan Haugeruds etterlengtede nye kinofilm Barn

Vi er mange som gleder oss til Barn, den nye spillefilmen fra regissør Dag Johan Haugerud, som inntil nylig hadde premieredato 22. februar. Nå er filmen utsatt, og alle som har ventet lenge, må vente enda litt til.

Med spillefilmen Som du ser meg (2012) og novellefilm-for-kino-hybriden Det er meg du vil ha (2014) har Haugerud utmerket seg med kloke fortellinger og formsikker egenart, og mye ligger til rette for at Barn vil bli filmen som slynger ham ut på den internasjonale festivalscenen og sementerer inntrykket av at Haugerud er en av Norges fremste regissører.

«Vi forsøker å finne en best mulig festival for filmen før vi slipper den,» svarer produsent Yngve Sæther til Montages, når vi spør ham om årsaken til at premieren nå utsettes – Barn får nå norsk kinolansering i september 2019. «Vi tror høsten kan være et vel så bra tidspunkt [som februar], om ikke bedre, for den norske premieren og lanseringen.»

Beslutningen virker riktig, men har nok likevel vært fersk – distributøren Arthaus inviterte nemlig utvalgt norsk filmpresse til en tidlig (sperrefristpålagt) pressevisning av Barn før jul (Montages var til stede), og med tanke på filmens komplekse tematikk (hvordan responderer samfunnet når et barn dreper et barn?), ambisiøse visualitet og sammensatte vev av rollefigurer – tenk Robert Altman møter Ruben Östlund møter Pedro Almodóvar – gir det mening at man er tålmodig med filmen. Den fortjener å delta på en stor internasjonal festival før norsk premiere, og forhåpentligvis blir det nå mulig.

Barn har dessuten en spilletid på 2 timer og 30 minutter (!), noe som gjør dette til den lengste norske spillefilmen siden Liv Ullmanns tre timer lange epos Kristin Lavransdatter (1995). Varigheten bør dog ikke avskrekke noen, tvert i mot vil den nok først og fremst bli tilskrevet Dag Johan Haugeruds høye ambisjonsnivå – Barn føles på ingen måte som en lang film.

Selv om alt dette betyr at Dag Johan Haugerud-fansen må smøre seg med et halvt års ekstra tålmodighet, får vi håpe at utsettelsen bringer med seg andre gode nyheter for Barn. Filmen slippes da altså i Norge til høsten, og nedenfor har vi limt inn noen frysbilder og den ferske plakaten.

*