Nymphomaniac: Director’s Cut vises på Cinemateket

Lars von Triers magnum opus gikk langs en kronglete vei for å møte sitt forventningsfulle publikum. Fra og med i dag vises endelig Nymphomaniac: Director’s Cut på Cinemateket i Oslo. Det er en begivenhet du bør få med deg.

Som de første i verden (september 2013), kunne Montages slippe nyheten om at Nymphomaniac skulle få kinopremiere i en forkortet og sensurert versjon, og at en lengre Director’s Cut ville bli presentert på en eller flere internasjonale festivaler i løpet av 2014.

Senere samme høst, ble det klart at von Trier hadde holdt seg unna prosessen med å klippe kinoversjonen, og at denne følgelig ikke var i stand til å ivareta regissørens visjon på en tilfredsstillende måte. Det var Zentropa-sjef Peter Aalbæk Jensen – aka ‘Ålen’ – som stakk kjepper i hjulene for sin gamle venn, i frykt for at publikum ville vende ryggen mot et 5,5 timer langt drama med masse eksplisitt sex. I alle tilfeller ble ikke kompromisset med en 4 timer lang, «softere» utgave en særlig vellykket løsning; Nymphomaniac ble noe av en flopp på kino, på tross av enorm forhåndshype og mye oppmerksomhet i de mest tabloide medier.

Til slutt ble Director’s Cut presentert i to deler, på henholdsvis filmfestivalene i Berlin og Venezia, og responsen fra kritikerne har vært unison: Nå finnes det bare én versjon av Nymphomaniac. Denne helgen kan Oslo-publikummet endelig stifte bekjentskap med mesterverket, som blir satt opp på Cinemateket – foreløpig med fem visninger i januar og februar (den første avholdes 18.00 i kveld).

Samtlige visninger er i Lillebil. Det er forståelig at filmens omfangsrike spilletid «forviser den» til en mindre sal, men det hadde vel vært mulig med én forestilling i Tancred? Von Triers voldsomme prosjekt fortjener å strekke seg ut i bredden.

Her er visningstidene:

Fredag 30.01.2015: 18.00
Søndag 01.02.2015: 17.00
Torsdag 05.02.2015: 18.00
Søndag 08.02.2015: 16.00
Onsdag 18.02.2015: 18.00

Vi har tidligere skrevet om filmen i dette essayet, og snakket om den første delen av Director’s Cut i en episode av podkasten Filmfrelst.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Thomas H H sier:

  Den har vært vist i Norge før, både på BIFF og flere cinemateker. Men absolutt på tide at Oslo-pulikummet får se den.

 2. erlend sier:

  Er den veldig ulik den nedklippede versjonen?

  • Thomas H H sier:

   Etter å ha sett begge kan jeg si at det er mer av alt, flere digresjoner, mye mer humor, mer intellektuell og kunstferdig, mer eksplisitt og ikke minst kommer man mye tettere på Joes smerte og relasjonen mellom Joe og Seligman. Det er særlig én vond scene som kanskje av naturlige grunner ble kuttet bort, men som er svært sentral i historien. Man hører hun snakke om sin selvforakt og manglende empati med andre mennesker i kinoversjonen, men føler det ikke på kroppen. I retrospekt er kinoversjonen et feilskjær og en respektløs forenkling av von Triers visjon.

 3. Bjørngeir sier:

  Må prøve å få med meg denne!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>