Nymphomaniac: Director’s Cut vises på Cinemateket

Lars von Triers magnum opus gikk langs en kronglete vei for å møte sitt forventningsfulle publikum. Fra og med i dag vises endelig Nymphomaniac: Director’s Cut på Cinemateket i Oslo. Det er en begivenhet du bør få med deg.

Som de første i verden (september 2013), kunne Montages slippe nyheten om at Nymphomaniac skulle få kinopremiere i en forkortet og sensurert versjon, og at en lengre Director’s Cut ville bli presentert på en eller flere internasjonale festivaler i løpet av 2014.

Senere samme høst, ble det klart at von Trier hadde holdt seg unna prosessen med å klippe kinoversjonen, og at denne følgelig ikke var i stand til å ivareta regissørens visjon på en tilfredsstillende måte. Det var Zentropa-sjef Peter Aalbæk Jensen – aka ‘Ålen’ – som stakk kjepper i hjulene for sin gamle venn, i frykt for at publikum ville vende ryggen mot et 5,5 timer langt drama med masse eksplisitt sex. I alle tilfeller ble ikke kompromisset med en 4 timer lang, «softere» utgave en særlig vellykket løsning; Nymphomaniac ble noe av en flopp på kino, på tross av enorm forhåndshype og mye oppmerksomhet i de mest tabloide medier.

Til slutt ble Director’s Cut presentert i to deler, på henholdsvis filmfestivalene i Berlin og Venezia, og responsen fra kritikerne har vært unison: Nå finnes det bare én versjon av Nymphomaniac. Denne helgen kan Oslo-publikummet endelig stifte bekjentskap med mesterverket, som blir satt opp på Cinemateket – foreløpig med fem visninger i januar og februar (den første avholdes 18.00 i kveld).

Samtlige visninger er i Lillebil. Det er forståelig at filmens omfangsrike spilletid «forviser den» til en mindre sal, men det hadde vel vært mulig med én forestilling i Tancred? Von Triers voldsomme prosjekt fortjener å strekke seg ut i bredden.

Her er visningstidene:

Fredag 30.01.2015: 18.00
Søndag 01.02.2015: 17.00
Torsdag 05.02.2015: 18.00
Søndag 08.02.2015: 16.00
Onsdag 18.02.2015: 18.00

Vi har tidligere skrevet om filmen i dette essayet, og snakket om den første delen av Director’s Cut i en episode av podkasten Filmfrelst.