Norsk filminstitutt gir VIP-stipend til tre norske regissører

NFI skriver i en pressemelding at de har delt ut tre VIP-stipend på 200.000 kroner til de norske regissørene Bård Breien, Solveig Melkeraaen og Eirik Svensson.

Det såkalte «Vekst i prosjekt»-stipendet skal gi etablerte langfilmregissører tid til fordypning og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til prosjekter de ønsker å realisere. Mottagerne av stipendet vil bli tildelt 200.000 kroner i ett eller to år.

Filminstituttet presenterer årets mottagere slik:

Bård Breien vakte oppsikt både nasjonalt og internasjonalt med debutfilmen Kunsten å tenke negativt (2006). Breien, som nå har flere filmer og tv-serier bak seg, viser en særlig evne til å skape mørke, morsomme og originale fortellinger. Han har et særegent blikk på tilværelsen – sist sett i TV-serien Kampen for tilværelsen. Breien har flere filmprosjekter i utvikling, og skal med VIP-stipendet ta tak i utfordringene knyttet til et personlig og ambisiøst prosjekt.

Solveig Melkeraaen har en omfattende dokumentarproduksjon bak seg, og stikker seg ut i det norske filmlandskapet med filmer som har nådd ut både nasjonalt og internasjonalt. Hun har vist spesiell evne til nærhet, dybde og autensitet i sine arbeider, og har tatt publikum med storm med sin kinodokumentardebut Flink pike, et personlig og utfordrende filmprosjekt. Melkeraaen er en reflektert regissør som med VIP-stipendet har en god plan for å videreutvikle sin kompetanse i et unikt filmprosjekt.

Eirik Svensson debuterte med kinofilmen En som deg i 2013 og kom med sin andre spillefilm, Natt til 17., allerede året etter. Han ble nylig nominert til beste regissør for Kanonprisen for Natt til 17. Svensson er en ny stemme i en ny generasjon fra Den norske filmskolen, og har allerede markert seg i filmlandskapet. Han jobber med utvikling av flere filmprosjekter og har en god plan for å utvikle seg som regissør.

Vi gratulerer de tre regissørene, og ser frem til å se om det kunstneriske «pusterommet» stipendet legger til rette for vil bære frukter.