Neill Blomkamp bekrefter at hans kommende Alien-film vil ignorere de to siste filmene i serien

De siste ukene har det vært spekulert i akkurat hvordan Neill Blomkamps bekreftede Alien-oppfølger skal passe inn i universets tidslinje, men i et intervju med Sky Movies (via THR) bekrefter han nå – ikke helt uventet – at filmen vil ignorere handlingen i Alien 3 (1992) og Alien: Resurrection (1997), og i stedet ta opp tråden direkte etter Aliens (1986).

Det var Blomkamps egne designskisser – publisert på regissørens Instagram-konto i januar – som trigget spekulasjonene, lenge før Fox bekreftet filmens tilblivelse. De viste nemlig en spill levende Hicks (Michael Biehn), en rollefigur som omkommer i starten av David Finchers Alien 3 (1992), i tillegg til protagonist Ripley (Sigourney Weaver). Som regissøren selv sier i intervjuet med Sky Movies: «I want this film to feel like it is literally the genetic sibling of AliensSo it’s Alien, Aliens and then this movie.»

Det var strengt tatt den eneste måten dette kunne fungert på. Sigourney Weavers alder (65) tilsier at filmen måtte ha utspilt seg etter handlingen i Jean-Pierre Jeunets Alien: Resurrection, og da kunne som kjent ikke Hicks vært med som rollefigur. Ikke bare fordi han dør i cryotuben ombord på Sulacos livbåt mellom Aliens og Alien 3, men fordi det er over 200 år mellom den andre og fjerde filmen i serien. Så lenge man ikke opererer med tidsreiser og alternative tidslinjer i Alien-universet (og takk Gud for det!), finnes det altså ingen annen rettferdiggjøring enn å totalt ignorere Fincher og Jeunets filmer.

Ripley og Hicks. Eksempel på Hicks' utseende etter syreangrepet i ALIENS.
Ripley og Hicks. Eksempel på Hicks’ utseende etter syreangrepet i «Aliens».

Som Alien-fanboy med spesiell forkjærlighet for franchise-kontinuitet, må jeg innrømme en liten skuffelse i denne bekreftelsen. Forventet, men allikevel skuffende. Ripley er en kjær rollefigur for mange science fiction-fantaster, og selv om hun dør ugjenkallelig i Alien 3 og kun oppstår som klone i Alien: Resurrection, hadde det vært fantastisk å avslutte hennes reise på kronologisk (og klonologisk) vis.

Når den største skuffelsen har lagt seg, dukker det imidlertid også opp en gnist av nysgjerrighet i Blomkamps uttalelse. Jeg husker selv den enorme tristessen som oppstod da alle rollefigurene jeg elsket døde i Finchers gjennom-mørke tredjefilm. Weaver selv ser ut til å omfavne prosjektet: «I would love to take Ripley out of orbiting around in space and give a proper finish to what was such an excellent story,» forteller hun til Sky Movies, men så er det jo en tendens hos aldrende actionstjerner at de blir mer åpne for å gjenopplive sine ikoniske figurer mot slutten av karrieren.

Så når bekreftelsen først er her, la oss se det positive i det – muligheten til å gjenoppleve og gjenopplive kjære rollefigurer fra James Camerons eviggrønne actionklassiker Aliens (kanskje også Carrie Henn som en voksen Newt og Lance Henriksen som androiden Bishop i litt eldre innpakning). Pluss muligheten til å dykke ned i det fantastiske universet nok en gang.