Kanonpris-vinnerne 2013: Kon-Tiki, Som du ser meg og Kompani Orheim

Mandag 15. april ble Kanonprisen 2013 delt ut i Trondheim, tradisjonen tro ved oppstarten av filmfestivalen Kosmorama. Tatt nominasjonene i betrakning, var de tre filmene som delte prisene seg i mellom ikke overraskende: Kon-Tiki, Som du ser meg og Kompani Orheim.

Kanonprisen har blitt, som vi har skrevet tidligere, den norske filmprisen med mest filmfaglig kredibilitet – ettersom den stemmes frem av filmbransjen selv, via bransjeorganisasjonene og deres medlemmer. Det er kanskje noe spakt at kun tre filmer fra 2012 er representert blant Kanonpris-vinnerne i år, men disse tre filmene kan også berømmes for å representere ganske forskjellige sider av hva en norsk film kunne være i filmåret 2012. Og denne innholdsmessige og formmessige bredden er et godt tegn for norsk film som helhet.

For en komplett oversikt over alle norske kinofilmer fra 2012, se vår årsinndelte oversikt på samlesiden for Analysen – der det finnes en inngående og analytisk artikkel om hver eneste film. Så, uten ytterligere kommentarer – her er vinnerne fra Kanonprisen 2013:

Beste regi: Dag Johan Haugerud, Som du ser meg
Beste produsent: Aage Aaberge, Kon-Tiki
Beste manus: Dag Johan Haugerud, Som du ser meg
Beste kvinnelige hovedrolle: Cecilie A. Mosli, Kompani Orheim
Beste mannlige hovedrolle: Kristoffer Joner, Kompani Orheim
Beste birolle: Andrea Bræin Hovig, Som du ser meg
Beste foto: Geir Hartly Andreassen, Kon-Tiki
Beste produksjonsdesign: Karl Júlíusson, Kon-Tiki
Beste klipp: Jens Christian Fodstad, Som du ser meg
Beste lyddesign: Tormod Ringnes og Baard Haugan Ingebretsen, Kon-Tiki
Beste filmmusikk: Johan Söderqvist, Kon-Tiki
Nyskapingsprisen: Dag Johan Haugerud, Som du ser meg
Pitchekonkurransen Kosmorama: Jan Trygve Røyneland (mer om vinnerprosjektet)

Vi gratulerer alle prismottagerne, og kanskje særlig kveldens store vinner Dag Johan Haugerud som fikk tre priser totalt (og nylig også fikk Filmkritikerprisen).

Til slutt spør vi våre lesere: Hva var etter deres vurdering de beste prestasjonene i det norske filmåret 2012? Har Kanonprisen truffet blink med sine priser? Hadde filmer som eksempelvis Inn i mørket, Thale, Tina & Bettina – The Movie, 90 minutter og Uskyld – bare for å nevne noen – fortjent heder og ære innenfor en eller flere av kategoriene?

Amanda-utdelingen finner sted i august – da tar vi høyst sannsynlig diskusjonen én gang til.