Venezia 2019

Joker vant Gulløven i Venezia – Polanskis J’accuse tildelt Sølvløven

Venezia 2019: Årets Venezia-festival er over, og i kveld ble prisene delt ut, inkludert den høythengende Gulløven for beste film. Til vår store glede var det Todd Phillips’ Joker som gikk av med seieren – vår suverene favoritt i årets konkurranse.

Våre to andre favoritter, Roman Polanskis J’accuse (vår podkast) og Roy Anderssons Om det oändliga, ble tildelt henholdsvis Sølvløven – juryens Grand Prix og Sølvløven for beste regi. J’accuse mottok også den internasjonale FIPRESCI-prisen (kritikernes pris) i går kveld.

Det store «sjokket» for mange er nok at Noah Baumbachs Marriage Story ble stående uten en eneste pris (vi hadde blandede følelser overfor filmen). Noen vil nok også skrukke på nesa over at en av festivalens mest utskjelte filmer, Yonfans No. 7 Cherry Lane ble tildelt utmerkelsen for beste manus.

Vår euforiske podkast om Joker finner du her.

*

Her er oversikten over alle vinnerne i det offisielle programmet:

Golden Lion: Joker, Todd Phillips

Grand Jury Prize: An Officer and a Spy («J’accuse»), Roman Polanski

Silver Lion for Best Director: Roy Andersson, About Endlessness («Om det oändliga»)

Volpi Cup for Best Actress: Ariane Ascaride, Gloria Mundi

Volpi Cup for Best Actor: Luca Marinelli, Martin Eden

Best Screenplay: No. 7 Cherry Lane, Yonfan

Special Jury Prize: The Mafia Is No Longer What It Used to Be, Franco Maresco

Marcello Mastroianni Award for Young Actor: Toby Wallace, Babyteeth

Orizzonti

Best Film: Atlantis, Valentyn Vasyanovych

Best Director: Théo Court, White on White

Special Jury Prize: Verdict, Raymund Ribas Gutierrez

Best Actress: Marta Nieto, Madre

Best Actor: Sami Bouajila, A Son

Best Screenplay: Back Home, Jessica Palud, Philippe Lioret and Diastème

Best Short Film: Darling, Salim Salif

Luigi de Laurentiis Award for Best Debut Feature: You Will Die at Twenty, Amjad Abu Alala

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

  1. Mathias sier:

    Jeg kunne ønske dere trykket mer i tekstformat. Jeg er ikke så fan av podcaster. Orker sjeldent å høre gjennom lange samtaler. Kunne vært fint med en kort oppsummering på tekst fra Venezia.

    • Hei Mathias! Ettersom vi publiserer lange tekster mer og oftere enn noe annet her på Montages, var det nesten litt rørende å høre at tekstene ble savnet! :-) Filmfestivaler er ofte usedvanlig hektiske å arbeide med, og erfaringen vår tilsier at det som regel er bedre muligheter for å produsere podkaster i festivalløypene enn lengre, gjennomtenkte tekster – ikke minst for å få tid til å se 3-4 filmer per dag også. Så for å kunne rapportere umiddelbart og med flere stemmer og perspektiver, er podkast et veldig festivalvennlig format. Men som du kanskje har oppdaget er det publisert tre lange artikler på Montages siden kommentaren din (én analyse av en kinoaktuell norsk film, en sak om en Cinematekene-aktuell klassiker og én artikkel om en film som hadde verdenspremiere i Venezia (Barn). Mest sannsynlig blir det ikke laget en «oppsummeringstekst» fra årets Venezia-festival, men kanskje lar det seg gjøre for deg å høre bare noen av podkastene, om du sprer dem litt utover høsten? Den om Roy Anderssons «Om det oändliga» er for eksempel bare så vidt over 20 minutter lang! Rekordkort, til oss å være. ;-) Hilsen Karsten

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>