Gulløven til Yorgos Lanthimos’ Poor Things

Venezia 2023: Gulløven, filmfestivalen i Venezias hovedpris, ble i kveld tildelt den greske auteuren Yorgos Lanthimos’ Poor Things.

Lanthimos tok Venezia med storm allerede for noen år siden, da The Favourite (2018) hadde premiere i hovedkonkurransen og senere endte opp som Oscar-vinneren av beste kvinnelige hovedrolle (Olivia Colman). Det er ingen tvil om at Poor Things kan gjenta denne bragden, for Emma Stones rolleprestasjon var festivalens mest omtale og forrykende – og mange fans av filmen mistenkte nok at navnet hennes ville bli lest opp på prisutdelingen, og Gulløven dermed tildeles en annen film.

Men slik gikk det altså ikke, og for første gang på mange år kan Montages’ utsendte skrive under på at hovedprisen gikk til et mesterverk. I tillegg er vi glade for at juryen klarte å sette pris på nyansene i nykommeren Cailee Spaenys spill i Priscilla (omtalt i denne podkasten).

Polske Agnieszka Hollands Zielona granica, som tar temperaturen på vår tids flyktningkriser, mottok juryens spesialpris, mens Sølvløven ble tildelt japanske Ryusuke Hamaguchi for Evil Does Not Exist. Regiprisen gikk noe overraskende til italienske Matteo Garrone.

*

Her er oversikten over de offisielle prisene som ble delt ut i Venezia i kveld. Les mer om vinnerne i alle sideprogrammene på festivalens hjemmesider.

Beste unge skuespiller: Seydou Sarr, Io Capitano

Juryens spesialpris: Green Border, Agnieszka Holland

Beste manus: Guillermo Calderon, Pablo Larrain, El Conde

Beste mannlige skuespiller: Peter Sarsgaard, Memory

Beste kvinnelige skuespiller: Cailee Spaeny, Priscilla

Sølvløven for beste regi: Matteo Garrone, Io Capitano

Sølvløven, Grand Jury Prize: Evil Does Not Exist, Ryusuke Hamaguchi

Gulløven: Poor Things, Yorgos Lanthimos