Grønt lys for oppfølger til Andre Øvredals Scary Stories to Tell in the Dark

Selv om regissør Andre Øvredals norske fantasyfilm Torden, som hadde premiere 28. februar i år, fikk et altfor kort liv på kino grunnet koronakrisen, kan han – og vi – trøste oss med at Øvredals sleeper-hit fra fjoråret, Scary Stories to Tell in the Dark, nå får en oppfølger.

Det har vært morsomt å følge Andre Øvredal, post-Trolljegeren (2010). Først med den stramme og sitrende kammer-skrekkfilmen The Autopsy of Jane Doe (2016)  – en av Stephen Kings favorittfilmer det året – deretter Scary Stories, før han returnerte til Norge med Torden. Nå rapporterer Deadline at Scary Stories-oppfølgeren er i boks, distribuert av Paramount og igjen basert på en historie av selveste Guillermo del Toro (som originalfilmen).

Vi lever i en slags renessanse ikke bare for retrospektiv horror, men også antologi-konsepter på film og TV – med serier som Tales from the Loop, Amazing Stories, Into the Dark og norske Blodtur, eller filmer som The Ballad of Buster Scruggs (2019). Øvredals Scary Stories to tell in the Dark faller fint i denne trenden – en slags løselig forbundet serie av historier med et umiskjennelig Stephen King-aktig preg.

Selv om forfatter Alvin Schwartz’ litterære kildemateriale opprinnelig var myntet på barn, har Øvredal og Del Toros konseptualisering vært betydelig mer voksen, burlesk og fandenivoldsk. Særlig sekvensen rundt «Pale Lady»-monsteret satte et uslettelig inntrykk forrige sommer; en slags søster til Shadow King-monsteret fra Marvels Legion-univers.

Hvorvidt oppfølgeren vil finne sted i det samme småbyaktige 60-tallsuniverset som originalfilmen, er ennå uvisst. Men det er lov å håpe på et like stringent visuelt univers og bisarre marerittsmonstere denne gangen også.

Hør for øvrig også gjerne undertegnedes samtale med André Øvredal (og hans komponist Marcus Paus) fra november i fjor, der Scary Stories to tell in the Dark er ett av mange temaer, i denne episoden av filmmusikk-webcasten Celluloid Tunes.