Video fra Digital Storytelling 2009

Tidligere i høst ble heldagsseminaret Digital Storytelling (DS) arrangert i Oslo for fjerde år på rad, i samarbeid med Norsk filminstitutt. Formålet med symposiumet er å dele kunnskap og erfaringer om hvordan visuelle effekter kan påvirke og forsterke filmfortellingen. Seminaret samler kloke hoder fra inn- og utland til foredrag, og har blitt et årlig samlingspunkt for den norske bransjen. DS tiltrekker seg ikke bare fagfolk innenfor visuelle effekter, men også filmarbeidere og -studenter fra både produksjonsdesign, foto og regi.

Årets utgave av DS kunne by på en rekke varierte foredrag, og Montages var mediepartner. Vi har derfor gleden av å presentere et utvalg videoer fra årets mange spennende presentasjoner (filmet og redigert av Joakim Molteberg). Først ut på seminardagen 9. september var Oscar-vinner Mike Fink, som er VFX-supervisor i Hollywood med lang erfaring og en variert filmografi. Blant titlene han har jobbet på finner vi X-Men 2, Road to Perdition, Mars Attacks og Contact. Oscar-statuetten for beste visuelle effekter mottok han for arbeidet med The Golden Compass.

I den første av to videoer snakker Fink om den lange historien bak fagområdet visuelle effekter, under tittelen Visual Effects Paradiso – 2000 Years of Visual Effects:

Etter dette første foredraget snakket Mike Fink videre i detalj om sitt arbeid på The Golden Compass:

***

Da Mike Fink hadde sagt sitt fulgte det som bar tittelen Norwegian VFX Omelette; ganske enkelt en serie av presentasjoner fra norske VFX-selskaper og eksempler fra deres aktuelle prosjekter. Her følger et lite utvalg videoer fra denne seksjonen. Øystein Larsen introduserte Norwegian VFX Omelette med en kort presentasjon av effektene på nettopp Max Manus, som han var VFX-supervisor på:

Videre har vi et litt mer humoristisk klipp under overskriften Lots of green-screen and a fat and furry polar bear, presentert av regissør Stefan Fjeldmark fra Nordisk film:

Til slutt kan vi se på presentasjonen Making the VFX stick together som VFX-supervisor Peter Spence hadde med seg fra høstens aktuelle norske barnefilm; Knerten:

***

Seminaret rommet også en paneldiskusjon, der den norske bransjen innen spesialeffekter ble sett i perspektiv av den skandinaviske virkelighet og hvilken økonomi som ligger i drift av selskapene. Panelmedlemmer var Claes Dietman, Fido; Marcus Brodersen, Filmkameratene; Kristin Hellebust, Storm Studios; Andre Øvredal, Pravda og Øystein Larsen, Larsen FX / Filmkameratene.

Digital Storytelling 2010

Neste utgave av Digital Storytelling går av stabelen allerede i april 2010; mer info finner dere her.