Uviss fremtid for Hobbiten-filmene?

Det er antageligvis en av verdens tryggeste investeringer, men hva slags fremtid venter den planlagte filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens Hobbiten? Uten regissør, med en rettighetshaver som er tilnærmet konkurs og et uavklart forhold til de 3D-dominerte blockbusterlanseringene av i dag (og årene som kommer) spør vi: Hva nå for Hobbiten?

Bare for å ha det sagt med en gang: Jeg gleder meg som et barn til å se Hobbiten på kino – når den en gang kommer. Etter å ha blitt fullstendig bergtatt og revet med av Ringenes herre-trilogien, er det få filmunivers jeg har mer lyst til å returnere til enn det Peter Jackson, WETA og hans samarbeidspartnere på New Zealand klarte å visualisere ut av Tolkiens originalverk. Tolkiens univers har en enorm tilhengerskare, og Ringenes herre vil bli stående som en av tidenes mest vellykkede filmserier – om man tar både finansielle, kunstneriske og teknologiske aspekter med i beregningen. I etterkant av den suksessen var det egentlig bare et spørsmål om tid før også Tolkiens første fortelling fra Midgard, Hobbiten, ville bli filmatisert. Så da Jackson, Warner Bros. og MGM i desember 2007 annonserte at Hobbiten skulle bli film – og da Guillermo del Toro kom ombord som regissør i april 2008 – var fansen i himmelen.

Før sommeren sa Guillermo del Toro (v.) fra seg regiansvaret for «Hobbiten».

Men så passerte to år. Man skulle tro at en så vanntett investering som Hobbiten skulle overleve finanskrisen, men finansiørenes endelige greenlight har latt vente på seg. Før sommeren måtte regissør Guillermo del Toro forlate filmene – årsaken var diverse komplikasjoner, blant annet utsettelsen forårsaket av hovedfinansiør MGMs økonomiske problemer – og nå kan utviklingsklokka på Hobbiten se ut til å være stilt tilbake til null. Så hva nå? Hos Wikipedia er det ført en rimelig god kronologi over prosjektets fremdrift, og status ser omtrent slik ut: Vi vet helt sikkert er at det er skrevet ferdig manus til to filmer i adaptasjonen av Hobbiten. Jackson, Fran Walsh og Phillipa Boyens har sammen med del Toro skrevet disse filmene, parallelt med at sistnevnte har utviklet sine visuelle konseptideer, karakterdesign, actionkoreografi og mye annet i tett samarbeid med WETA. Til og med gjenoppbyggingen av Hobsyssel har kommet i gang. Alt står altså klart på New Zealand til å skyte filmene.

Hovedproblemet for fremdriften ligger i den kompliserte rettighetsfordelingen, som særlig det (tilsynelatende) døende studioet MGM sitter på nøkkelen til. Eller rettere sagt; eierne av MGMs gjeld sitter med muligheten til å løse knuten. Det ærverdige studioet er til salgs, men prisen som tilbys er langt lavere enn hva eierne forlanger. Hvorfor MGM sitter i disse problemene er forøvrig en fascinerende historie, som involverer mange variabler man kanskje ikke tenker på. Financial Times publiserte nylig en inngående artikkel som forteller denne historien, med fokus på hvordan MGMs knipe går utover James Bond-franchisen; tragisk lesning for alle filminteresserte.

For Hobbitens del ser det nå slik ut: Prosjektet må ha en ny regissør, og etter Del Toros avskjed fulgte noen uker med spekulasjon (Neill Blomkamp? Sam Raimi? Brett Ratner? Harald Zwart? (Neida)). Deretter begynte bloggere og analytikere å snakke om det eneste logiske: Peter Jackson bør tilbake i registolen og fullføre sitt magnum opus. Ettersom det er vanskelig å se for seg en ny regissør fra det frie markedet som kan tilpasse seg prosjektets størrelse og kompleksitet, føyer jeg meg til ønsket om å se Jackson regissere de to filmene. Han har selvfølgelig mange andre jern i ilden, men skulle uansett være tett involvert som produsent, og er medforfatter av manuskriptene. I sommer gikk det rykter om at Jackson forhandlet om å ta over registolen, men det er til nå ikke offentliggjort noe mer om Hobbiten-filmenes fremtid.

Peter Jackson foran Bilbos hus i Hobsyssel.

I mellomtiden utvikles filmteknologien videre, finansmarkedet inntar nye former og nye allianser dannes i Hollywood. Det er utenkelig at Warner Bros. (hvori New Line Cinema er absorbert) lar en svær melkeku som Hobbiten dø hen, men akkurat nå er saken så komplisert at ingen tør spå når filmene kan gå i produksjon. Boken vil selvfølgelig alltid finnes der; men en filmatisering bør skje mens muligheten til å se Tolkiens univers fullført i samme ånd som Ringenes herre ennå eksisterer.

La oss håpe rettighetshaverne finner ut av det, og at Jackson tar regi. (Så kan vi i neste artikkel spekulere i hobbit- og dverge-casting!)