Greta Gerwigs Lady Bird er tidenes mest kritikerroste film hos Rotten Tomatoes

Det er ingen vits i å legge skjul på at mange av Montages’ bidragsytere er store fans av Greta Gerwig, som nå i tillegg til sitt virke som skuespiller og manusforfatter, har debutert som regissør med Lady Bird.

Filmen fikk umiddelbart svært oppmuntrende tilbakemeldinger da den hadde premiere i Toronto tidligere i høst, men etter hvert som ukene har gått og stadig flere anmeldelser har tikket inn, har det blitt tydelig at Gerwigs debut begeistrer det amerikanske kritikerkorpset i sjelden grad. På toppen av det hele er filmen nå offisielt tidenes best vurderte på filmkritikk-barometeret Rotten Tomatoes, med 100% oppslutning blant totalt 164 publiserte anmeldelser. Den forrige rekordinnehaveren var Pixars Toy Story 2 (John Lasseter, Ash Brannon, Lee Unkrich, 1999).

Gerwig har tidligere markert seg som en av sin generasjons store filmkunstnere i blant annet Frances Ha (2012) og Mistress America (2015), der hun medvirker både som skuespiller og medmanusforfatter. De nevnte filmene er regissert av hennes livsledsager Noah Baumbach, men siden disse to i våre øyne fremstår langt rikere og skarpere observert enn andre Baumbach-verk fra de senere årene (les: While We’re Young og The Meyerowitz Stories), er det ikke til å komme bort ifra at vi lenge har tenkt at Gerwig er X-faktoren bak filmenes kunstneriske suksess.

I lys av Lady Bird sin mottagelse, virker det nå enda mer sannsynlig. Så tung anerkjennelse vil utvilsomt styrke filmens Oscar-sjanser, og kanskje også skyve Gerwig i retning kategorien for beste regi; i kategoriene for manus, kvinnelige hovedrolle (Saoirse Ronan), kvinnelige birolle (Laurie Metcalf) og beste film har den lenge vært ansett for å være en av forhåndsfavorittene. Det er for alvor på tide at Oscar-akademiet nominerer kvinner i regikategorien (det har kun skjedd fire ganger tidligere!), og hvis det attpåtil skulle skje med en debutfilm signert Greta Gerwig, kunne lite gledet oss mer under vinterens forestående Oscar-kappløp.

Lady Bird har foreløpig norsk premieredato så sent som 13. april 2018. Det er naturligvis altfor sent, så vi krysser fingrene for at den kokende buzzen kan fremskynde det som etter alle solemerker blir en festaften.