Greta Gerwig leder an i sjarmerende trailer til Mistress America – Noah Baumbachs sjelelige oppfølger til Frances Ha?

Forrige gang regissør Noah Baumbach og manusforfatter/skuespiller Greta Gerwig lagde film sammen ble resultatet en moderne klassiker, Frances Ha. Denne første traileren til deres nye samarbeid, Mistress America, bærer bud om en lovende fortsettelse på Baumbauch/Gerwig-kunstnerskapet.

Riktignok er Frances Ha i svart/hvitt, men utover at Mistress America er i farger, føles søsterskapet mellom de to filmene åpenbart. Gerwig spiller to tilsynelatende lignende figurer, begge filmene foregår i New York og handler om unge mennesker, og humoren virker å spille på de samme strengene. Når vi i tillegg trekker inn Baumbach/Gerwig-konstellasjonen i vurderingen, ville påtagelige ulikheter mellom filmene vært en større overraskelse.

Alt dette er uansett (selvfølgelig) gode nyheter, ettersom Frances Ha er en høyt elsket film (i alle fall her i Montages), og selv om Mistress America ikke er en uttalt oppfølger, føles den som et sjelelig tilknyttet verk. Hovedpersonen denne gangen virker å være Tracy (Lola Kirke) som i et ensomt øyeblikk tar kontakt med sin kommende stesøster Brooke (Gerwig) for støtte i møte med New York og byens urbane og sosiale utfordringer.

Det er ministudioet Fox Searchlight som distribuerer Mistress America i USA, og man kan se i både traileren og plakaten (limt inn nedenfor) at de legger opp til en mer kommersielt rettet markedsføring enn hva som ble Frances Ha til del. «One of Baumbach’s warmest and purely funniest films,» skrev kritiker Scott Foundas i Variety om Mistress America etter Sundance-premieren i januar, så det er nok håp om at denne skal treffe bredt. Mistress America kan på en måte virke som noe mer i retning av Whit Stillmans herlige komedie Damsels in Distress (2011), der også Gerwig spilte en sentral rolle. (Heller ikke et dårlig tegn!)

Mistress America kommer på kino i USA 14. august. Norsk distribusjon er foreløpig ikke avklart, men vi må kunne håpe på at filmen også finner sin vei til kinoer her i landet. Her er traileren, plakaten og noen frysbilder:

*

«Mistress America» «Mistress America» «Mistress America» «Mistress America»«Mistress America» poster