Flott trailer til Mi país imaginario – den chilenske dokumentaristen Patricio Gúzmans siste film

Patricio Gúzmans kinodokumentar Mi país imaginario («My Imaginary Country») var blant de beste filmene vi så på Cannes-festivalen i mai, og nå er den første engelsk-tekstede traileren sluppet. Filmen skildrer bevegelsen bak den vellykkede chilenske revolusjonen i 2019, og oppsummerer Gúzmans femti år lange kamp – gjennom kameralinsen – for sitt hjemlands frihet.

Med tre tankevekkende, poetiske og dypt rørende filmer – Nostalgia for the Light (2010), The Pearl Button (2015) og The Cordillera of Dreams (2019) – har Gúzman på 2010-tallet allerede jobbet med å sammenfatte et livslangt kunstnerisk prosjekt i en klok, refleksiv trilogi av dokumentarer. Så det at My Imaginary Country nå er blitt laget virker å handle mer om at Gúzman ønsket å løfte frem den yngre chilenske generasjonens suksess med fredelige protester og faktisk politisk gjennomslag, enn at han skulle lage enda en film om «sin» epoke av chilensk historie.

På den måten var denne nye filmen også rørende å se – der den i all sin kontemporære karakter virket å være en levering av stafettpinnen til fremtiden, mer enn enda et nostalgisk og smertefullt blikk som Gúzman i sine øvrige filmer på 2010-tallet har rettet mot de uoppgjorte tragediene fra diktatoren Augusto Pinochet, som tok makten etter militærkuppet i 1973.

Traileren nedenfor gir en smakebit på hvordan revolusjonen i 2019 ble drevet frem av millioner av chilenere, deres standhaftighet og forankring i et ufravikelig krav om frihet og rettferdighet. Bevegelser ledet av kvinner stod særlig sentralt – noe som også tydeliggjøres i filmen – og My Imaginary Country finner mye av sin styrke i å la intervjuobjektene åpne seg på lydsporet, mens pustberøvende bilder av gatekamper og protestmarsjer gir publikum tro på det gode i menneskets samlende kraft, særlig i en tid der verdensbildet vårt ofte preges mer av nedslående nyheter.

Ingen norske distributør har sikret seg My Imaginary Country for regulær distribusjon, men sannsynligheten er stor for at filmen blir vist på norske festivaler – kanskje særlig Film fra sør i Oslo, der flere av Gúzmans filmer er programmert tidligere. Nedenfor har vi limt inn traileren og en scene fra filmen.