Filmprat: En samtale med Valeska Grisebach om Western

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2018: I årets siste utgave av Filmprat møter vi regissør Valeska Grisebach (Sehnsucht), som snakker med Montages-redaktør Karsten Meinich om sin nye film Western.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Valeska Grisebach deltok i festivalens hovedkonkurranse med Western, og senere på kvelden etter at vår samtale med regissøren ble tatt opp, vant filmen TIFFs viktigste utmerkelse, Auroraprisen. (Mer om alle festivalens priser her. Les også Roskva Koritzinkys omtale av Western.)

I samtalen nedenfor forteller Grisebach om sin livslange fascinasjon for westernfilmer, både deres sjangeruttrykk og tematiske potensial, og hvordan ideen til Western steg ut av hennes ønske om å ta i bruk western-mytologi og -ikonografi til å forme sin egen, revisjonistiske variasjon i et europeisk landskap. Regissøren snakker også om sine mange viktige samarbeidspartnere i den løst anlagte tyske filmgenerasjonen kjent som Berliner-skolen (les mer i Sveinung Wålengens artikkel), blant dem produsent/regissør Maren Ade (Min pappa Toni Erdmann) og klipper Bettina Böhler (også kjent for sine samarbeid med Christian Petzold). Se hele samtalen nedenfor.

Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.