Eurimages støtter Vibeke Idsøes Løvekvinnen og Sara Johnsens Rose Marie og gartnerens hemmelighet

NFI melder om at Eurimages har tildelt støtte til Vibeke Idsøes (Jakten på nyresteinen) Løvekvinnen og Sara Johnsens (Upperdog) Rose Marie og gartnerens hemmelighet.

Idsøes Løvekvinnen har mottatt 470 000 Euro, som utgjør i underkant av fire millioner norske kroner. Filmen er en co-produksjon mellom Norge, Tyskland, Sverige og Danmark, med norske Filmkameratene som hovedprodusent, og har et totalbudsjett på 61 millioner norske kroner. NFIs synopsis til Løvekvinnen, som er basert på Erik Fosnes Hansens roman ved samme navn, lyder som følger:

Denne store episke beretningen starter i desember 1912. I samme natt som moren dør, blir Eva Arctander født i en liten norsk stasjonsby. Den lille piken er dekket av lysegult, fint hår over hele kroppen, også i ansiktet. Løvekvinnen blir en frodig fortelling om hvordan et barns annerledeshet kan føre til isolasjon, men også hvordan forsøket på å fylle ensomheten med et innhold, noe ingen andre kan bestemme seg for å ta fra Eva, til slutt blir veien ut av denne tilstanden.

Johnsens Rose Marie og gartnerens hemmelighet har mottatt 280 000 Euro, som utgjør i underkant av 2,4 millioner norske kroner, og har et totalbudsjett på 27,5 millioner norske kroner. Filmen er en co-produksjon mellom Norge, Tyskland og Danmark. 4 ½ er norsk hovedprodusent. NFIs synopsis til Rose Marie og gartnerens hemmelighet, som er både skrevet og regissert av Johnsen, lyder som følger.

Rose Marie og gartnerens hemmelighet handler om TV-journalisten Unn Tove som ikke klarer å velge den mannen hun er mest tiltrukket av og ender med å være utro i sitt eget bryllup. Samtidig blir en liten baby, Rose Marie, født og forlatt på et restauranttoalett. Unn Tove og Rose Maries skjebner flettes sammen, og seksten år etter bryllup og fødsel drar de to ut for å finne Rose Maries biologiske foreldre. De nøster opp en historie om et ungt par fra Hønefoss som får satt kjærligheten på prøve.

Eurimages, Europarådets fond for samproduksjon, deler årlig ut 22 millioner euro i tilskudd til europeiske samproduksjoner. Idsøe og Johnsens filmer var blant 17 prosjekter som mottok støtte. Totalt ble det sendt inn 36 søknader.