Norske eventyr får produksjonstilskudd

I går kunne Norsk filminstitutt melde at de har delt ut til sammen 22,5 millioner i produksjonsstøtte til to norske eventyrfilmer.

Den første er Askeladden – I Dovregubbens hall, som får tildelt en sum på 16,5 millioner kroner. Filmen, som baseres på eventyrene som ble foreviggjort av Asbjørnsen og Moe, skal produseres av Maipo Film og regisseres av Mikkel Brænne Sandemose. Sandemoses siste film var Gåten Ragnarok, som Montages omtalte som en «bunnsolid eventyrfilm», så her er det grunn for optimisme.

Handlingen foregår i Norge på 1800-tallet. Den fattige bondesønnen Espen Askeladd (17 år) begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse, slik at han kan bruke belønningen til å redde familiegården. Prinsessen er blitt kidnappet av selveste Dovregubben, et grusomt troll som sies å være umulig å bekjempe.

Aleksander Kirkwood Brown og Espen Enger står for manus, og filmen produseres av Synnøve Hørsdal og Åshild Ramborg.

Den andre filmen som fikk produksjonstilskudd av NFI er Fantefilm Fiksjons og Terje RangnesSnekker Andersen og Julenissen, som er basert på Alf Prøysens klassiker ved samme navn. Filmen får 6 millioner kroner i støtte.

Filmen forteller historien om snekker Andersen som gjør alt for at familien hvert år skal oppleve ordentlig jul. Denne julen går det dog ikke helt som planlagt: Snekker Andersen iført fullt nissekostyme sklir på holka og etter en heidundrende kjelketur ender han med å krasje med den ekte Julenissen. De to bestemmer seg for å gjøre et bytte. Jeg går til dine barn og du går til mine. Nissefamilien har aldri før hatt besøk av en ekte snekker, og familien Andersen har aldri før hatt besøk av den ekte Julenissen.

Manuset er skrevet av John Kåre Raake etter Alf Prøysens bok, og skal produseres av Are Heidenstrøm og Martin Sundland.