Empire Magazine og Little White Lies kaster seg med på toppliste-leken

Toppliste-sesongen fikk sitt uoffisielle startskudd i helgen etter at Sight & Sound, Cahiers du cinéma og John Waters annonserte sine 2014-favoritter. Nå har også Empire Magazine og Little White Lies publisert sine kåringer.

2014 har virkelig vært et godt filmår, og det å bestemme seg for de 10 eller 20 beste titlene er alt annet enn en enkel oppgave. Som tidligere, har Empire gjort jobben noe enklere for seg selv med å la listen romme hele 50 filmer. I tillegg er det greit å understreke at Empire beskjeftiger seg med et noe mer publikumsvennlig utvalg enn tidsskrifter som Sight & Sound og Cahiers du cinéma. Her løftes med andre ord blockbusterne opp og frem!

Ikke overraskende kaprer Richard Linklaters Boyhood – som også gikk til topps på topplisten til Sight & Sound – førsteplassen. Å finne Doug Limans Edge Of Tomorrow på en stødig sjetteplass må derimot sies å være forfriskende. Wes Andersons The Grand Budapest Hotel, Matt ReevesDawn Of The Planet Of The Apes og Spike Jonzes Her er å finne på henholdsvis syvende-, niende- og tiendeplass.

Empire Magazines topp 10:

1. Boyhood
2. Nightcrawler
3. The Wolf Of Wall Street
4. Inside Llewyn Davis
5. Guardians Of The Galaxy
6. Edge Of Tomorrow
7. The Grand Budapest Hotel
8. What We Do In The Shadows
9. Dawn Of The Planet Of The Apes
10. Her

Vi er best!
Vi är bäst!

Med tanke på Empires publikumsvennlige profil, er det forståelig at en rekke gode titler blir sjøvet ut eller langt ned på listen til fordel for eksempelvis Guardians Of The Galaxy, men undertegnede synes det er vanskelig å svelge at Christopher Nolans Interstellar og David Finchers Gone Girl befinner seg lengre ned på listen enn Bryan Singers X-Men: Days of Future Past og Joe og Anthony Russos Captain America: The Winter Soldier. Morten Tyldums The Imitation Game kapret for øvrig en 23. plass.

I motsetning til de andre topplistene vi har omtalt så langt, har det britiske filmmagasinet Little White Lies valgt en mer kreativ metode for å presentere sine 25 favoritter fra 2014. I stedet for å lage en tradisjonell liste, har de klippet sammen en elegant videosnutt på hele 11 minutter.

Utvalget er herlig eklektisk, og det er spesielt gledelig å finne Lukas Moodyssons – her til lands undervurderte – Vi är bäst! på 24. plass. Førsteplassen er viet The Grand Budapest Hotel, mens Paul Thomas Andersons Inherent Vice, Jonathan Glazers Under the Skin og Lars von Triers Nymphomaniac figurerer på henholdsvis andre-, tredje- og fjerdeplass.

*

Hva er deres første tanker om Empire og Little White Lies’ favoritter? By gjerne på dine meninger i kommentarfeltet.