Bølgen og De nærmeste skal vises i Toronto

Søndag åpnet Roar Uthaugs Bølgen filmfestivalen i Haugesund til strålende mottagelse fra et samstemt kritikerkorps. I dag ble det kjent – i en pressemelding utsendt av Norsk filminstitutt (NFI) – at katastrofefilmen har blitt plukket ut til å delta i Special Presentations-seksjonen under filmfestivalen i Toronto.     

Den prestisjetunge festivalen har i år invitert hele fem norske filmer, i tillegg til Wim WendersEverything Will Be Fine, som er ført i pennen av Bjørn Olaf Johannessen.

Tidligere annonserte Louder Than Bombs (Joachim Trier) får altså selskap av Uthaugs Bølgen i Special Presentations-seksjonen; Anne Sewitskys De nærmeste blir presentert i Contemporary World Cinema-seksjonen, mens Halfdan Ullmann Tøndels Fuglehjerter og Det sporadiske filmkollektivets Oslos rose blir å se i kortfilmprogrammet Short Cuts.

Filmfestivalen i Toronto er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Den er også en av de viktigste arenaene for kjøp og salg av film. Årets utgave er den 40. i rekken, og finner sted fra og med 10.–20. september. Festivalen har ingen internasjonal konkurranse, men alle filmene konkurrerer om den gjeve publikumsprisen, People’s Choice, som i fjor gikk til Morten Tyldums The Imitation Game. I tillegg deler den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI ut en pris for beste film i opptil flere av seksjonene.

Filmene sammenfattes på følgende vis i NFIs pressemelding:

Bølgen åpnet Filmfestivalen i Haugesund søndag til strålende kritikker og kommer på kino over hele Norge fra 28. august. Handlingen er sterkt inspirert av virkeligheten både historisk, og av et kommende fremtidsscenario. Katastrofen er et faktum når fjellet raser ut i fjorden, og turistbyen Geiranger har mindre enn ti minutter før tsunamien treffer. Filmen er produsert av Fantefilm Fiksjon AS, og har blant annet Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i sentrale roller. Manus er skrevet John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg.

De nærmeste er Anne Sewitskys tredje langfilm, og forteller historien om to søsken som møtes i voksen alder. Hvordan forholder man seg søskenkjærlighet når man aldri har opplevd det før? De nærmeste er et uvanlig drama om søken etter familie, og hvordan være en familie på tross av alle regler. Filmen er produsert av Maipo Film AS, og har Ine Marie Wilmann og Simon J. Berger i hovedrollene. Manus er skrevet av Ragnhild Tronvold og Anne Sewitsky.

Louder Than Bombs viderefører Triers samarbeid med manusforfatter og regissør Eskil Vogt, som har vært hans faste medforfatter fra og med kortfilmen Procter (2002). Produsent er Thomas Robsahm for Motlys. Filmen er en samproduksjon med Frankrike og Danmark, og er innspilt i New York med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid i hovedrollene. Filmen har mottatt produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt og internasjonal salgsagent er det franske selskapet Memento, som allerede har solgt filmen til 97 land.

Fuglehjerter en kortfilm om kjønnsroller og sjalusi, sex og familie. Benjamin og Maja deler leilighet i sentrum av Oslo. På Benjamins bursdag kommer hans yngre bror Tobias på besøk. I løpet av en sen middagskveld forteller Maja om en seksuelle opplevelse hun hadde i Brazil, og Benjamins dårlige selvtillit manifesterer seg.

Oslos rose er historien om Nader, som har vært håpløst forelsket i Janne i mer enn to år. En forelskelse som har gått ut over både hans arbeid og kreativitet. Nå har Nader en mulighet til å legge alle kortene på bordet, og komme seg videre med livet sitt. Han hopper på muligheten med hele sitt hjerte. Filmen er Det sporadiske filmkollektivets første kortfilm. Oslos rose vant Terje Vigen prisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad i år.

*

Vi gratulerer Johannessen, Trier, Uthaug, Tøndel, og ikke minst Det sporadiske filmkollektivet.