Joachim Trier og Louder Than Bombs vant Amandaprisen for beste regi

Haugesund 2016: Joachim Trier vant Amandaprisen for beste regi under den usynlige seansen i Haugesund rådhus i formiddag, der de såkalte «tekniske» prisene er blitt plassert, for å øke tempoet til TV-sendingen senere i kveld.

Det var en hårreisende og allerede svært omdiskutert avgjørelse å henvise selveste regiprisen til den skjermede seremonien i Haugesund rådhus – som hovedsakelig ble kommunisert til omverdenen via Twitter. Og ikke overraskende var det Joachim Trier som mottok prisen – hans tredje på rad i denne kategorien. Et historisk øyeblikk som i aller høyeste grad burde vært formidlet til de tusen hjem under det kringkastede showet som sendes på TV2 i kveld. Da VG fulgte opp Montages’ sak i dagens avis, lød begrunnelsen fra fjernsynskanalen (Håvard Solem) slik: «Jo, regi er en veldig viktig pris, men som denne gangen dessverre måtte vike.»

Foruten Trier, vant Olivier Bugge Coutté Amandaprisen for beste klipp (Louder Than Bombs), Christian Schaanning for beste lyd (Bølgen), Trond Bjerkenes for beste originalmusikk (El Clásico), Karl Júliusson for produksjonsdesign (Doktor Proktors tidsbadekar) og Lars Erik Hansen for beste spesialeffekter (Bølgen.)

Den ytterst talentfulle, unge filmskaperen Marius Myrmel vant kortfilmprisen for Frysninger – en av årets beste norske filmer uansett sjanger og format. Historien om den sjenerte giganten (Europafilm), singert Dagur Kári, vant prisen for beste utenlandske kinofilm.

Vi kommer tilbake med flere kommentarer etter kveldens prisutdeling og TV-show.