Anne Sewitsky har vunnet Edith Carlmar-prisen

Anne Sewitsky ble utrolig nok forbigått i kategorien for ‘beste regi’ under Amanda-utdelingen tidligere i år. Nå kan hun smykke seg med en velfortjent Edith Carlmar-pris.

Edith Carlmar-prisen er opprettet for å gjøre ære på norgeshistoriens første kvinnelige filmregissør, Edith Carlmar (Døden er et kjærtegn) og deles ut under Femmina Internasjonale Filmfestival. Utmerkelsen skal gå til en profesjonell filmkvinne som har «vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser». Edith Carlmar-prisen deles ut med støtte fra Norsk filminstitutt og består av et stipend på kr 20 000, samt et kunstverk.

Juryen bestod av Marit Bakken (Midtnorsk Filmsenter), Eli Gjerde (Trondheim Kino) og Anne Gjelsvik (NTNU), og deres begrunnelse lyder slik:

Årets prisvinner er en av landets fremste filmregissører. Til tross for en relativt kort karriere har prisvinneren vist at hun behersker flere filmatiske uttrykk og genre; hun har innenfor langfilmformatet laget komedie, barnefilm og drama – i tillegg til kortfilm og tv-serier. Allerede med sin første spillefilm Sykt lykkelig i 2010 utfordret hun grenser og høstet internasjonal anerkjennelse med en samlivskomedie som fanget både det pinlige og det tragiske. Hennes andre film Jørgen + Anne = sant (2011), er noe så fint som en leken og original kjærlighetsfortelling med to ti-åringer i hovedrollene. Og hennes siste film De nærmeste (2015), er en fryktløs, naken og nyskapende fortelling om familie, seksualitet og identitet på høyt internasjonalt nivå.

Et fellestrekk ved alle filmene hennes er originale og hele kvinneroller som utvider hvordan vi ser kvinner, og jenter, på film. Hun har hele veien samarbeidet med andre kvinnelige filmarbeidere i alle roller (manus, foto, klipp, produksjon), og ikke minst er hennes faste samarbeid med manusforfatteren Ragnhild Tronvoll verdt å nevne. Først og fremst er årets prisvinner en uredd regissører som ikke skyr utfordrende og tabubelagte temaer, men som stilsikkert og modig utnytter filmmediets muligheter til å utforske det å være menneske.

Vi stiller oss 100% bak juryens vurdering, og benytter anledningen til å anbefale våre analyser av Sewitskys filmer: