Tre norske filmer konkurrerer om Oscar-nominasjon

Henrik Martin Dahlsbakkens Å vende tilbake, Anne Sewitskys De nærmeste og Roar Uthaugs Bølgen er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

Disse tre langfilmene er altså nominert til å bli nominert til å bli nominert til Oscar. Forvirrende? Av disse tre, skal én film plukkes ut til å bli Norges Oscar-kandidat, som deretter får muligheten til å være med i kappløpet om Oscar-nominasjonene i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film.

Oscarkomiteens norske avdeling består av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt, som sammen blir enige om hvilken film som skal innstilles til Oscar-akademiet. Etter at komiteen har kommet frem til kortlisten, får produsentene for de tre filmene muligheten til å presentere hver sin plan for en eventuell Oscar-kampanje. Ettersom en godt uttenkt strategi er av stor betydning over there, blir dette vektlagt i siste runde.

Årets komité består av leder Sindre Guldvog fra Norsk filminstitutt, Elsa Kvamme fra Norske Dramatikeres Forbund, Maria Bock fra Norsk Skuespillerforbund, Guro Bruusgaard fra Norske Filmregissører, Christian Fredrik Martin fra Virke Produsentforeningen, Sverre Pedersen fra Norsk Filmforbund, Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag og Stine Oppegaard fra Norsk filminstitutt.

Av årets kortlistede filmer er den største overraskelsen Henrik Martin Dahlsbakkens debut Å vende tilbake, som han både har skrevet, regissert og produsert selv. Filmen er ikke uten svakheter (les vår analyse), men løftes av en virkelig imponerende audiovisualitet – det lages ikke mange filmer i Norge som skaper assosiasjoner til selveste Ridley Scott! Bruken av norsk natur kan nok alene ha sørget for komiteens valg om å inkludere filmen blant de tre, for man bør aldri undervurdere Oscars svakhet for det eksotiske.

«Bølgen»
«Bølgen»

Bølgen og De nærmeste er tryggere, mer forutsigbare valg, men selv om Roar Uthaugs blockbuster er en stor snakkis her hjemme og en svært vellykket sjangerfilm, har vi vanskelig for å tro at Oscar-akademiet lar seg rive med av naturkreftene. Dramaet De nærmeste stiller nok sterkest blant disse tre, men filmen hadde trengt enda mer profilering på internasjonale festivaler for å virkelig bli en sterk kandidat.

Alle land i verden kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film, såfremt den har hatt premiere på kino i perioden 1. oktober 2014 til 30. september 2015. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk.

Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language-komité alle filmene, før de velger ut seks titler til en kortliste. Deretter tilføyer en såkalt «eksekutiv komité» ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut hvilke fem som får Oscar-nominasjon.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar 2016. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 28. februar. Tidligere har Norge blitt nominert til Oscar i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film for Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 2. september.