Bergen internasjonale filmfestival viser flere Cannes-favoritter

Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), som smykker seg med tittelen «Norges største filmfestival», har så smått begynt å avdekke årets program, og blant godbitene finner vi flere av høydepunktene ved årets Cannes-festival.

BIFF finner sted i Bergen 17. – 24. oktober og har foreløpig annonsert 57 filmer som vil bli vist på årets festival. Selv om det trolig bare er en tredjedel av programmet som har blitt publisert, er det godt å se at Michael Hanekes nye film, Amour, allerede har fått plass på årets program. Den østerrikske auteuren har etter hvert bygd seg opp en imponerende solid filmografi, og hans forrige film, Det hvite båndet (2009), vakte såpass mye begeistring at forventningene til hans nye film har bygd seg opp til å bli svært høye. Det legger ikke akkurat en demper på spenningen at filmen stakk av med Gullpalmen ved årets filmfestival i Cannes. Amour er en intim film om alderdom og død, og et ganske annerledes prosjekt enn Det hvite båndet og den filmens utforskning av det pre-nazistiske tyske samfunnet.

En annen Cannes-favoritt som skal vises på årets BIFF-festival er Sundance-vinneren Beasts of the Southern Wild – som har fått mye internasjonalt skryt siden premieren. Filmkritiker Todd McCarthy sparer ikke på superlativene og sier filmen er:

One of the most striking films ever to debut at the Sundance Film Festival, […] Beasts of the Southern Wild is a poetic evocation of an endangered way of life and a surging paean to human resilience and self-reliance.

Andre filmer som utpeker seg på grunn av anerkjente regissørnavn, er Carlos Reygadas‘ nye film Post Tenebras Lux og Profeten-regissør Jacques Audiards Rust and Bone — som riktignok fikk lunken tilbakemelding her på Montages tidligere i år. Det er likevel verdt å merke seg at Rust and Bone har høstet mye skryt fra andre hold og det kommer gode signaler fra både IMDb (7.8 i rating) og Rotten Tomatoes (86% positive anmeldelser). Det er også verdt å notere seg at Walter Salles‘ Jack Kerouac-adapsjon On the Road, som nylig ble trukket fra norsk kinolansering, vil få kinovisning ved årets festival – kanskje eneste i Norge?

Tradisjonen tro er det mange dokumentarfilmer som figurerer på BIFF-programmet, deriblant Under African Skies, om Paul Simon og hans innspilling av albumet Graceland i Sør-Afrika under apartheid-regimet, og We Are Legion: The Story of Hacktivists. Som vanlig er utvalget preget av politisk ladede dokumentarer og det vil bli arrangert debatter ved enkelte av visningene.

I tillegg til det vanlige programmet skal BIFF for tredje gang kåre Skandinavias beste musikkvideoer og satser dermed på en sjanger som vanligvis blir forbigått i filmfestival-sammenhenger. Her skal videoer til artister som Lars Vaular, John Olav Nilsen og Gjengen, First Aid Kit og Trentemøller konkurrere om den gjeveste prisen.

Vi følger spent med på annonseringen av det fulle programmet! Kanskje er det lov å håpe på norsk premiere av David Cronenbergs nyeste film, Cosmopolis, som foreløpig ikke ser ut til å få ordinær kinodistribusjon? Det foreløpige programmet finner du her.