BIFF 2022: Her er titlene som åpner og avslutter årets filmfestival i Bergen

BIFF 2022: Om tre uker går Bergen internasjonale filmfestival av stabelen, og nå har folka bak BIFF offentliggjort et knippe av titlene fra programmet som vil møte publikum på landets mest omfangsrike filmfestival.

Tidligere i høst har festivalen allerede latt noen små drypp fra programmet komme ut, men dagens pressemelding ga den første store indikasjonen om kvaliteten på årets utvalg, med presentasjon av bl.a. åpnings- og avslutningsfilmene, samt festivalens centerpiece. Dette er tre mye omtalte titler som allerede har gjort inntrykk på kritikere og publikummere i henholdsvis Cannes og Venezia tidligere i år: Martin McDonaghs The Banshees of Inisherin (åpningsfilm), Tarik Salehs Boy from Heaven (centerpiece) og Lukas Dhonts Close (avslutningsfilm), som på hver sin måte vil prege årets BIFF, med henholdsvis bitende irsk dialog, intens religionskritikk og hjerteskjærende vennskapsdrama.

I tillegg har BIFF nå sluppet de to konkurranseprogrammene Cinema Extraordinaire og Documentaire Extraordinaire, der egenartede fiksjons- og dokumentarfilmer hentes til Bergen fra en rekke ulike hjørner av verden. (I sistnevnte seksjon blir det bl.a. norgespremiere på How to Save a Dead Friend, en dokumentar som gjorde dypt inntrykk på oss i Cannes.) Slik beskriver festivalen selv disse to konkurranseprogrammene:

[Disse titlene] skiller seg ut formmessig og/eller innholdsmessig fra mengden av film som har blitt vurdert fra en rekke internasjonale filmfestivaler i år – de er rett og slett ekstraordinære. I Documentaire Extraordinaire i år brer tematikken seg fra blant annet film om rovfugler, forurensning og økende sosiale spenninger i India, film om kjærliget, rusmisbruk og livet som outsider i Putins Russland og om grønlandsk fremtidstro og annerledeshet. I Cinema Extraordinaire-programmet byr på blant annet en eksistensialistisk eselodyssé, et sci-fi-fabel om livet etter apokalypsen og en nervepirrende korrupsjonsthriller.

BIFF arrangeres i år mellom 19. og 27. oktober, og hele programmet slippes om kort tid på biff.no.