Porten til Riget har begynt å åpne seg igjen: Se det første klippet fra Lars von Triers TV-serie Riget Exodus

For et års tid siden offentliggjøre produksjonsselskapet Zentropa de første detaljene om Riget Exodus, den etterlengtede, tredje sesongen av Lars von Triers kultforklarte TV-serie Riget.

I dag har Viaplay lansert det første klippet fra Riget Exodus, der «den nye Fru Drusse», Karen (Bodil Jørgensen) forsøker å komme seg forbi svingdøren og inn til Rigets resepsjon. Idet hun slippes gjennom, innskrenkes bildeformatet og koloritten endres fra å være blålig til den umiskjennelige, sepialignende «Riget-looken». Von Trier er som vanlig en mester hva gjelder å skape forventninger!

På rollelisten finner vi blant andre Ghita Nørby, Peter Mygind og Søren Pilmark fra den opprinnelige besetningen, i tillegg til skuespillere som Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Nicolas Bro og Victoria Carmen Sonne.

Bodil Jørgensen, som ser ut til å spille hovedrollen (altså Karen), er blant annet er kjent fra von Triers Dogme-film Idiotene (som Vigdis Hjorth har skrevet om her på Montages). Om handlingen i Riget Exodus heter det at søvngjengeren Karen (Jørgensen), som er sterkt påvirket av spøkelses-TV-serien Riget, søker svar på seriens uløste spørsmål for å redde sykehuset fra dets undergang. «Karen sovner en natt og havner på mystisk vis foran Rikshospitalet. Porten til Riget har begynt å åpne igjen.»

At Karen forholder seg til Rikshospitalet i København som noe fra von Triers serie forteller oss at Exodus har en meta-dimensjon, og dette blir understreket av den første, intertekstuelle smakebiten. Jørgensens rollefigur har for øvrig samme navn som hovedpersonen hun spiller i Idiotene. Blir det snakk om et von Trier Extended Universe, slik han flørtet med i både Nymphomaniac og The House That Jack Built?

Viaplay har ennå ikke offentliggjort premieredatoen, men lover at serien blir å finne på strømmetjenesten innen utgangen av 2022. I anledning premieren vil de også tilgjengeliggjøre de to første sesongene, som begge er blitt grundig restaurerte.

*