Filmfrelst #465: En samtale med Jasmila Žbanić om Quo Vadis, Aida?

Tidligere i år ble regissør Jasmila Žbanić Oscar-nominert for sin nye film Quo Vadis, Aida?, og fra 3. september er filmen kinoaktuell i Norge. I denne podkastepisoden stiller Žbanić til samtale med oss om sitt kritikerroste drama, som utspiller seg 11. juli 1995, den tragiske dagen som innledet folkemordet i Srebrenica under krigen i Bosnia.

For femten år siden deltok Žbanić i hovedkonkurransen i Berlin med sin spillefilmdebut Grbavica (2006), som gjorde voldsomt inntrykk med sitt kloke, gripende mor/datter-drama om krigstraumer og livsløgn, og som endte opp med å få Gullbjørnen av juryen ledet av Charlotte Rampling. Senere samme år besøkte hun Norge, og i den anledning gjorde hun blant annet et intervju med MorgenbladetIndre krigføring»), ført i pennen av Montages-redaktør Karsten Meinich, som den gang var frilans filmskribent.

I podkastsamtalen nedenfor plukker Meinich opp noen av trådene fra sin forrige samtale med Žbanić, og knytter samtidig an de dramatiske hendelsene vi får se i Quo Vadis, Aida? til de siste ukenes maktskifte i Afghanistan, der Taliban tok over landet da USA og NATO trakk sine styrker ut, og flyplassen i Kabul ble scene for dramatiske evakueringer og et grusomt terrorangrep. Žbanić reflekterer over hvordan historiske feilgrep virker å gjenta seg i verdens ulike konflikter, og i sin film tematiserer hun nettopp hvordan stormakter og «Vesten» sjelden lærer av sine feil.

I filmens kjerne står den lokale bosniske tolken Aida (Jasna Djuricic), som jobber for FN og forsøker å redde lokalbefolkningen fra Srebrenica (som inkluderer hennes egen familie) inn i leiren FN tilsynelatende har sikret med sitt personell – samtidig som serbiske styrker rykker nærmere, ledet av den nå dømte krigsforbryteren Radko Mladić (spilt av Boris Isaković).

Samtalen mellom Karsten Meinich og Jasmila Žbanić  inneholder ingen spoilere.

God lytting!